Ana SayfaBlogHangisi Daha İyi?Yazarlar ve Kitap Kurtları İçin: En İyi Yayınevleri

Yazarlar ve Kitap Kurtları İçin: En İyi Yayınevleri

Türkiye’nin eğitim haber portalı olarak üniversitelerden meslek lisesi bölümlerine, freelance sitelerinden kişisel gelişim kitaplarına birçok konuyu ele alarak “en iyiler” listeleri oluşturduk. ‘Hangisi daha iyi’ yazı dizimizde yayınevlerine de yer veriyoruz. En iyi nitelendirmesi göreceli olsa da bazı yayınevleri birçok bakımdan sektörde adını büyük harflerle yazdırmayı başarmıştır. En iyi yayınevleri listemize ek olarak yayınevleri ile ilişkili merak edilen birkaç küçük bilgiyi de yazımızda bulabilirsiniz. Hadi başlayalım!

Türkiye’nin En İyi Yayınevleri

Türkiye’deki en iyi yayınevlerini derleyeceğimiz listemize geçmeden önce ‘en iyi’ kavramını görecelikten kurtaralım ve yayınevlerini öne çıkaran özelliklere değinelim. Bir yayınevini en iyi yapan uzun yıllar dağıtım ve satış garantisi vermesi mi, yayınlamış olduğu kitap sayısı mı? Bir yazarın veya kendini “kitap kurdu” olarak ifade eden birinin yayıncılık dünyasının işleyişini bilmesi önem taşır.

Bir yazar için kitabının yayınevi tarafından reddedilmesi üzücü bir durum. Bunun nedeni her zaman, ortaya çıkan eserin ticari açıdan yayımlanacak nitelikte olmaması değildir. Yayınevi, kendi yayın politikalarına uygun olmayan kitabı basmak istemeyebilir. Yayın türü, karlılık, dosyanın niteliği gibi unsurlar kitabın basılmasında etkili olur.

Bir yayınevinin yeni açılmış olması kötü olduğu anlamına gelmez; fakat iyi bir yayınevi demek deneyim demektir diyebiliriz. Yayınevi tercihi yaparken şu sorulara yanıt bulmak gerekir?

  • Yayınevi, yayıncılık dünyasına göre kaç yaşında?
  • Yayınevi hangi yazarların önemli noktalara gelmesini sağlamış?
  • Yayınevi kaç adet satış sonrasında yazarlarına ödeme yapıyor?
  • Yayınevlerinden çıkan kitaplar çok satanlar listelerine girmiş mi?
  • Yayınevi kaç editör ve tasarımcı ile çalışıyor?
  • Yayınevi ile ilgili basında çıkan bir başarı haberi var mı?
  • Yazar hangi baskı kalitesinde basım yapıyor?

Hem yazar adayları hem okuyucular için yol gösterici bu bilgilerin ardından gelelim rüştünü ispat etmiş en iyi yayınevlerine 👇

en iyi yayınevleri

En İyi Kitap Yayınevleri

Yayınevleri pek çok alanda binlerce eser basarak kültürel birikime katkıda bulunmaktadır. Eserleri okurlarına ulaştıran en iyi kitap yayınevleri ve bu yayınevleri tarafından basılan en iyi yayınlar şunlardır:

Can Yayınları

Kitap fuarları gezmeyi sevenlerin dört gözle beklediği, edebiyatın farklı türlerini keşfetmek isteyen okuyucuların ziyaret etmekten memnuniyet duyduğu Can Yayınları ile en iyi yayınevleri listemize başlangıcı yapıyoruz. Ödüllü kitaplarıyla bilinen yazar Erdal Öz tarafından 41 yıl önce kurulan köklü yayınevinin farklı tasarımları dikkat çekicidir.

Çocuk kitaplarıyla da ünlü olan yayınevi, 2019 itibarıyla Mundi ve Tellekt markaları ile yoluna devam ediyor. Yetenekli genç yazarları destekleyen Can Yayınları, aynı zamanda en iyi çeviri yapan yayınevi olarak bilinen yayınevlerinden biridir. Türkiye’nin en büyük online kitap satış mağazası olan Idefix’in “yılın en iyi 50 romanı” seçkisinde yer alan şu yayınları, yayınevinden çıkan en iyi yayınlara örnek gösterebiliriz:

  • Falconer Hapishanesi – John Cheever
  • Titan’ın Sirenleri – Kurt Vonnegut
  • Yolun Sonundaki Ev – Oya Baydar

Güçlü yazar kadrosuna sahip olan yayınevi için tek dezavantajı yayınlarına sahip olmak için okuyucuların yüksek miktar ödemeleridir. Can Yayınlarından çıkan yayınları keşfetmek kitap fuarlarını takip etmenizi öneririz.

YKY Yapı Kredi Yayınları

Türkiye’deki yayınevleri arasında en dikkat çekenlerden biri de YKY Yapı Kredi Yayınları. Yapı Kredi Bankası’nın kuruluşu olan yayınevi, kültür ve sanat odaklı eserleri okuyucularla buluşturan seçici yayıncılık anlayışını benimsemiştir. Sade kapak tasarımları bulunan yayınevi kâğıt kalitesiyle de ön plandadır. Yayınevinin en çok satan kitaplarına şu üç eseri örnek verebiliriz:

  • Kürk Mantolu Madonna- Sabahattin Ali
  • Kuyucaklı Yusuf- Sabahattin Ali
  • Türkiye Folkloru El Kitabı- Tahir Alangu

Yapı Kredi Yayınları da yepyeni kitapları ve imza günleriyle kitap fuarlarında okuyucular ile buluşmaktadır.

Sel Yayıncılık

Sel Yayıncılık, 90’lı yıllarda yayın hayatına başlamıştır. Dönemin politik ve kültürel değişimini yansıtan politik eser ve araştırmaları yayınlayarak dikkat çekmiştir. Dünya klasikleri ve Türk edebiyatına damga vuran klasikleri de yayımlamıştır. Yayınevinden çıkan ve çok satan kitaplara üç örneği verebiliriz:

  • Onca Yoksulluk Varken- Romain Gary / Émile Ajar
  • İntihar Dükkânı- Jean Teulé
  • Dansa Davet- Jean Teulé

Yayınevi, popüler yayınevleri arasında bulunmayabilir. Yayınevini başarılı kılan edebiyat dışı kitap türlerini de yayımlamasıdır.

İletişim Yayınları

1980’li yıllarda kurulan İletişim Yayınları, demokratikleşme ve gazetecilik alanında faaliyet göstermeye başlamıştır. Yayınevini başarılı kılan en önemli özelliği, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Oğuz Atay gibi Türk edebiyatının; Virginia Woolf,Tolstoy gibi dünya edebiyatının önemli isimlerine ait eserleri Türk okuyucusuna kazandırmış olmasıdır. Idefix’in “en çok okunan kitaplar” seçkisinde yer alan şu yayınları, yayınevinden çıkan en iyi yayınlara örnek gösterebiliriz:

  • Tutunamayanlar- Oğuz Atay
  • Her Temas İz Bırakır – Emrah Serbest
  • Tehlikeli Oyunlar- Oğuz Atay

Yayınevinin okurlar tarafından çok sevilmesini sağlayan bir başka özelliği de klasiklerde yazar ve dönem kronolojisine yer vermesi ve kitaba ait görsellerin fazla olmasıdır. Nobelli yazarların eserlerinde de İletişim Yayınları’nın logosunu bulmak mümkün. Yayınevinin sesli ve dijital kitapları da mevcuttur.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in 1956 yılında kurduğu Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, dünya klasiklerini okurlarla buluşturan bir yayınevidir. Yayınevinin ilk bastığı kitap Mustafa Kemal Atatürk’ün Zabit ve Kumandan ile Hasbihal’i olmuştur. Yayınevi, çeviri konusunda da iyi olduğunu Stefan Zweig’in kitapları (Korku, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu) ile kanıtlamıştır.

Remzi Kitabevi

1927 senesinde Ömer Seyfettin’in “Yüksek Ökçeler” adlı eseri ile yayımcılık hayatına başlayan Remzi Kitapevi de en iyi yayınevleri arasındadır. Remzi Kitabevi’nde Türk Edebiyatını yönlendiren yazarların eserleri yayımlanmıştır. Kitabevinin çok geniş bir kategorisi vardır. Yayınevinden çıkan ve çok satan kitaplara şu üç örneği verebiliriz:

  • Savaşçı- Doğan Cüceloğlu
  • Kal Kaybederse-Gülseren Budayıcıoğlu
  • Şiddetsiz İletişim: Bir Yasam Dili- Marshall Rosenberg

İthaki Yayınları

Çok güçlü kalemlere ev sahipliği yapan en iyi kitap yayınevleri listesi listemizin sonuncu sırasında İthaki yayınevi var. 1997 yılında kurulan yayınevi, kendi sitesinde paylaşılmış olan bilgiye göre 2017 itibariyle bini aşkın kitap yayımlamıştır. Her ne kadar okuyucular yazım hataları olduğunu söylese de yayınevi, değişik türlerden ve ilgi alanlarından önemli eserler yayınlayarak sektördeki yerini sağlamlaştırmaya devam etmektedir. Türkiye’nin en büyük yayınevlerinden biri olan İthaki yayınevi özellikle de fantastik edebiyat ve bilimkurgu alanında ön plandadır. Yayınevinin en çok satan kitaplarına şu üç örneği verebiliriz:

  • Gölün Dibindeki Ev- Josh Malerman
  • Bitmemiş Öyküler- J.R.R. Tolkien
  • Kafes- Josh Malerman

En İyi Test Kitabı Yayınları Hangileri?

Yayınevleri hakkında çok merak edilen bu soruya yazımızda yer vermek istedik. Esasında bu sorunun net bir yanıtı olması güç. Nitekim test geniş bir kavramdır ve birçok sınav için farklı alanlara yönelik test kitabı yayımlanmaktadır. Sınav kitaplarında da önemli olan nokta hangi yayınevinin testinin çözülmesinden ziyade, düzenli ve doğru şekilde ders çalışılmasıdır. Yine de sorunun YGS için sorulduğunu farz ederek şu yayınları alternatifler arasında değerlendirmenizi önerebiliriz:

  • Tonguç Yayınları
  • Data Yayınları
  • Benim Hocam Yayınevi
  • İrem Yayıncılık
  • Antrenman Yayıncılık
  • Palme Yayınları
  • Bilgi Sarmal Yayınları

LGS’de en çok soru tutturan yayınlar şeklindeki arayış için önerebileceğimiz bir yayınevi ise elbette yok. Sözel konularda tüm konulardaki eksiğinizi kapattığınızda karşınıza çıkan soruların hepsini kolaylıkla, doğru olarak yanıtlayabilirsiniz. Sayısal derslerde ise formülleri kavramış olmak ve farklı soru biçimleri görmek önem taşır.

Özetle;

Yayınevi önerisi arayışında olanlar veya yalnızca en iyi yayınevleri hangileri merak edenler için geniş bir araştırma yaptık ve ulaştığımız sonuçlarla bir liste oluşturduk. Yayınevleri hakkında bilgilendirmeler yapmayı da ihmal etmedik. Yayınevlerinden bahsetmişken genel kültürü artırabileceğimiz kitaplar için de ‘en iyi’ listesi olsaydı diyorsanız buraya tıklayarak önerilerimize kulak verebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.