Ana SayfaBlogEğitimYüksekleri Hedefleyenlere: Uluslararası Sınavlar

Yüksekleri Hedefleyenlere: Uluslararası Sınavlar

Yurt dışında okumayı veya Türkiye’de veya yurt dışında akademik kariyer yapmayı istiyorsanız dil yeterliliğinizi ve akademik yeterliliğinizi belgelemelisiniz. Bunun için ise yapmanız gereken uluslararası geçerliliği olan sınavlara katılmak. Uluslararası sınavlar hakkında kapsamlı bilgi edinmeniz için sınavlar hakkındaki bilgileri paylaşıyoruz.

Uluslararası Dil Sınavları

Türkiye’de ve yurt dışındaki üniversitelerde uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavları skorları talep edilir. Bu sınavlara girmeyenler için eğitim veya kariyer süreci beklenenin aksi yönde ilerler. Uluslararası dil sınavları şöyledir:

IELTS (International English Language Testing System/ Uluslararası Dil Sınavı)

Dünyada binlerce kurum için İngilizce yeterliliğinde gerçek gösterge IELTS puanıdır. IELTS, akademik ve genel İngilizce olmak üzere iki modülde gerçekleştirilir. Modüllerde soru sayısı ve süre bakımından farklılık yoktur; fakat konu ve içerik farklılık gösterir. Dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerisi farklı sürelerdeki oturumlarda test edilir.

Toplam sürenin 2 saat 45 dakika olduğu sınava 18 yaşındaki ve 18 yaşın üzerindeki herkes herhangi bir koşul olmaksızın katılma hakkına sahiptir. 2 oturumda gerçekleşen sınavda başarısız sonuç yoktur. IELTS akademik 6.5 düzeyi en düşük puandır. Bu sınavda 8.0 puan almak Avrupa Dil Portföyünde C1 düzeyinde olmak demektir. İngilizce yeterliliğin anadile eşdeğer veya ikinci dil seviyesinde sayılabilmesi için sonucun 9.0 olması gerekir. IELTS geçerlilik süresi 2 yıldır.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

TOEFL, ilk defa 1964 yılında düzenlenen ABD merkezli sınavdır. Bugün 150’yi aşkın ülkenin kabul ettiği sınav en popüler uluslararası İngilizce sınavları arasında ikinci sıradadır. Reading, listening, writing ve speaking olmak üzere dört bölümden oluşan sınavın süresi 4 saat 20 dakika olarak belirlenmiştir. İnternet tabanlı İngilizce yeterlilik sınavı TOEFL, 0-120 arasında puanlandırılır. Dünya çapında kapılan edilen sınavın geçerlilik süresi 2 yıldır.

FCE (Cambridge English First)

Cambridge Üniversitesi tarafından uygulanan FCE, dünya çapında tanınan İngilizce yeterlilik sınavlarından biridir. Yaklaşık 3,5 saat süren sınavda günlük yazılı ve sözlü İngilizce kullanım becerileri test edilir. 4 aşamadan oluşan sınav, 160-190 aralığında puanlama sistemiyle sonuçlandırılır. 160-170 puan C, 170-180 puan B, 180-190 puan ise A şeklinde derecelendirilir. Uluslarası standart getiren bu dil sınavının sonunda verilen belge (sertifika) ömür boyu geçerlidir.

CAE (Cambridge C1 Advanced English)

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavları arasında Cambridge Üniversitesi’nin düzenlediği CAE sınavı da var. Yurt dışında üniversite eğitimi almak veya uluslararası şirkette çalışmak isteyen kişilerin bu sınava katılmaları gerekir. Cambridge English First (FCE) seviyesinden sonra girilmesi önerilen bu sınav, 130 ülkede uygulanır. Sınav süresi 4 saat 40 dakika olarak belirlenmiştir.

180 veya üstü puan alanlara İngilizcede C1 seviyesine denk gelen sertifika verilir. 160 ile 179 arasında puan alan öğrenciler B2 İngilizce sertifikası alabilir. CAE sınavının geçerlilik süresi yoktur. Sertifika ömür boyu geçerliliğe sahiptir. CAE sertifikasına sahip olmak daha iyi eğitim ve daha yüksek maaşlı işte çalışmak anlamına gelir.

PTE Academic (PEARSON TEST)

PTE Academic (Pearson Test of English), dört temel dil becerisinin değerlendirildiği uluslararası akademik İngilizce sınavıdır. Türkiye’de çok sık yapılan bu sınav, TOEFL ve IELTS ile eşdeğerdir. YDS, IELTS ve TOEFL’a göre daha kolay olduğu bilinen sınav, 90 üzerinden hesaplama algoritmasıyla sonuçlandırılır. Yüksek lisans yapmak isteyenlerin 60-70 aralığında puan almaları gerekir. 5 iş günü içinde sonuçlanan PTE sınavı geçerlilik süresi 2 yıldır. Bu sınavın sonucu yalnızca eğitim ve kariyer için değil, vize ve göçmenlik başvurularında da kullanılır.

Akademik Yeterliliği Gösteren Uluslararası Sınavlar

Akademik yeterlilik için yapılan birçok sınav da uluslararası geçerliliğe sahiptir. Bu sınavlar şunlar:

BMAT (BioMedical Admissions Test)

BMAT, sağlık alanındaki bölümlere öğrenci seçmek için kullan testtir. 2003’den beri dünyada birçok üniversitede kullanılan sınava Avrupa’da tıp, veterinerlik, diş hekimliği ve biyomedikal okumak isteyen öğrencilerin katılması gerekir. Sınav; yetenek ve beceri testi, bilimsel bilgi ve uygulamalar testi ve yazma olmak üzere üç bölümden oluşur. 120 dakika süren sınavda adaylara 35 soru sorulur. Cambridge Üniversitesi imzasıyla hayata geçirilen bu sınavda, 6.0 ve üzeri puanlama iyi sayılır. Avrupa’da tıp eğitimi için girilen bu sınavın sonucuna 60 gün içinde erişilebilir.

SAT (Scholastic Aptitude Test)

Uluslararası sınavlar listemize SAT ile devam ediyoruz. ABD merkezli bu sınav, Türkiye’de eğitim görmek isteyen uluslararası öğrencilere uygulanır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi gibi üniversitelerimizin uyguladığı bu sınava katılmak belirli bir İngilizce seviyesinin üzerinde olmayı gerektirir. Bilgi kapasitesini ve bilgiyi kullanma yeterliliğini ölçen bu sınav, sözel ve sayısal olmak üzere iki ana bölümden oluşur. 1600 puan ölçeği üzerinden değerlendirme yapılır. 180 dakikada tamamlanan sınavdan alınan puan, ABD okullarının çoğunda lisans programına kabul şartıdır. Bazı üniversiteler SAT puanına göre yüksek lisans bursu verirken; uluslararası şirketler iş başvurularında SAT puanı arar.

AP (Advanced Placement)

Türkiye’deki bazı vakıf üniversiteleri ve liseler tarafından da uygulanan bu program da ABD merkezlidir. Lise öğrencileri, yüksek AP sınav notuna sahip olmaları durumunda lisans eğitiminde bazı derslerden muaf olur. Her yıl Mayıs ayında uygulanan bu sınav, Avrupa ve ABD’deki üniversitelerden burs kazanma avantajı da sunar. Ders temelli sertifika programının sonunda düzenlenen sınavlardan 3 ve üzeri not almak gerekir. 7 disiplin ve 38 dersiyle uluslararası düzeyde kabul gören bu program, öğrencilerin belirli alanda uzmanlaşmalarına olanak tanır. Programı tamamlamış olmak, öğrenciler için dünyanın ilk 100 sıralamasında yer alan üniversitede okuma fırsatı anlamına gelir.

GRE ve GMAT

GRE ve GMAT sınavları, özellikle de Amerika ve Kanada’da yüksek lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin katıldığı sınavdır. İki sınav birbirinden farklıdır. GRE sınavı ile GMAT sınavı farkı, GMAT’ın MBA ve işletme okullarına başvuru için kullanılmasıdır. GMAT, daha karmaşık nicel sorular içermesi nedeniyle GRE (Graduate Record Examinations) sınavına göre daha zordur. Bazı üniversiteler, MBA programlarına GRE skoruna sahip olan öğrencileri kabul eder. GMAT sınav süresi daha uzundur. GRE sınavında 130-170; GMAT sınavında ise 200-800 puan almak gerekir.

PISA (International Student Assessment/ Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı)

PISA, Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından geliştirilmiş bir programdır. Programın esası, 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve becerilerinin değerlendirilmesidir. Üçer yıllık dönemler hâlinde gerçekleştirilen PISA aslında bir araştırma olarak uygulanır. Türkiye’de 2003 yılı itibarıyla uygulanan PISA sınavı, değişik soru türleri içeren anket uygulaması olarak gerçekleştirilir. Böylece ülkelerin eğitim politikaları ve sonuçları görülebilir.

LSAT (Law School Admission Test)

LSAT, ABD’deki kolejlerde ve üniversitelerde hukuk okumak için katılmak gereken sınavdır. Sınav sonucunu, yalnızca Amerikan Barolar Birliği (ABA) tarafından akredite edilmiş hukuk okulları kabul eder. Beş adet 35 dakikalık bölümden oluşan sınavda, yanlış cevaplar için puan kırılmaz. 120 en düşük puan, 180 ise en yüksek puandır.

Özetle,

Esasında yurt dışında yaşamayı ya da yurt içinde yüksek lisans yapmayı düşünmeseniz de yabancı dil yeterliliği sınavlarına katılmanızı, öncesinde İngilizce kursu kapsamında eğitim almanızı öneririz. Bu sınavlara katılmak ve bilginizi belgelemek iş hayatında önemli bir avantaj elde etmenizi sağlayacaktır. Uluslararası sınavlar hakkında çok geniş ve net bilgilere ihtiyaç duyuyorsanız yurt dışı eğitim danışmanlığı hizmeti alabilirsiniz. Bahsettiğimiz sınavlara genellikle yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyenlerin katıldığı gerçeğinden yola çıkarak sizleri şu yazımızı da okumaya davet ediyoruz: Yüksek lisans nasıl yapılır?

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.