Ana SayfaBlogSınavlara Hazırlananlar İçin Hızlı Okuma Teknikleri

Sınavlara Hazırlananlar İçin Hızlı Okuma Teknikleri

Eğitim hayatının bir parçası olan sınavlar, öğrencilerden ve adaylarından hız ve başarı beklerler. Esasen hıza dayalı olan sınavlar, öğrenme ve test etme açısından yetersiz bir ölçüm olsa da maalesef hakim sınav yöntemi budur. Peki sınavlarda zamana yetiştirememekten şikayet edenler hangi yöntemleri uygulayabilirler? Sizin için sınavda hızlı okuma tekniklerini listeledik.

Sınav İçin Hızlı Okuma Teknikleri Nasıl Uygulanır?

Söz konusu sınavlar olunca, bu konu hakkında yüzlerce tekniği ve bilgiyi aktarmak mümkündür. Özellikle ülkemizdeki sınavlar, ilköğretim başlayıp işe alım için gerçekleştirilen sınavlara kadar devam eder. Bu sınavların ortak özelliklerinden biri ise zaman yönetimi yaparak vaktinde sınavı yetiştirmenizi gerektirmeleridir.

Hızlı okuma ve okuduğunu anlama teknikleri ise gözlerinizin sayfaya ve ilgili metine kolayca odaklanmasına yardımcı olur. Elbette teknikler sadece sınavlara yönelik değildir. Ancak teknikleri uygulamak isteyenlerin önemli bir kısmını sınavlarda zamandan kaybetmemek isteyenler oluşturuyor. Öncelikle şu basit mantığı şimdiden hatırlatalım. Önereceğimiz hızlı okuma uygulamaları, kesinlikle sınavda başarılı olmanızı garanti etmez.

Uygulamalar, vaktinden önce sınav sorularını bitirmeyi ve metinleri anlayarak hızlı bir şekilde okumayı kapsar. Anlamlı ve etkin bir öğrenmenin de kaynaklarından olan anlayarak hızlı okuma için muhakkak işin anlama kısmına daha fazla vakit ayırmalısınız. Sınavda uygulayabileceğiniz hızlı okuma tekniklerini öğrenmeden önce de kendi sınav performansınızı değerlendirmelisiniz. Değerlendirmede kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Hangi soru türlerine kaç dakika ayırıyorum?
  • Özellikle hangi sorulara daha fazla vakit ayırıyorum?
  • İlk seferinde soruları anlıyorum mu?
  • İkinci defa okuduğum sorulara kaç dakika ayırıyorum?
  • Soruları okurken odaklanma sorunu yaşıyor muyum?
  • Kelimeleri okurken ağzımı ve dudaklarımı çok fazla oynatıyor muyum?
  • Sınav anında öğrendiğim teknikleri uygulayabiliyor muyum?
  • Sınav için gerekli bilgileri hatırlamakta zorlanıyor muyum?
  • Sınavlarda stresi yönetebiliyor muyum?

Bu soruların cevaplarına ulaşmak için bol bol sınav deneyimi yaşamak ve kendinizi ölçmek zorundasınız. Ayrıca sınavlar söz konusu olunca stres ve zaman yönetimi konusunda da belli bir yol katetmek gerekir. Peki sınavda hızlı okuma tekniklerini uygulamak için neler yapılabilir?

Tekniklere geçmeden önce tekniklerin uygulanması için nelere dikkat etmeniz gerektiğine bir bakalım. Öncelikle odaklanma sorununu çözerek işe başlayabilirsiniz. Hem sınav denemeleri hem de bizzat sınav için dikkatinizi dağıtabilecek zihinsel hatalarını uygulamamak gerekir.

Sınavda bu düşüncelerden arınamayacak bile olsanız zihninizin sürekli bu yöne gitmesini engelleyebilirsiniz. Motivasyonunuzu düşüren soru türlerinden ziyade bir süre başarılı olduğunuz soru türlerine yönelebilirsiniz. Yani sınavda mutlaka stresi ve stresin yarattığı düşünce hatalarından sıyrılmak ve onları yönetmek gerekir. Bu aşamadan sonra ise sınavda zamanı tüketmenizi önleyecek hızlı okuma taktikleri geliştirebilirsiniz.

Gruplandırarak Hızlı Okuyun

Şimdi anlayarak hızlı okuma konusunda örnek bir sınav sorusunu sunarak başlayalım.

  • “Başarılı olmak amacıyla çıktığın yoldabir gözün başkalarınınne yaptığıyla ilgilenirsehedefine ulaşmak içinkullanacağıntekgözünkalmış olur.”
  • “Başarılı olmak amacıyla çıktığın yolda bir gözün başkalarının ne yaptığıyla ilgilenirsehedefine ulaşmak için kullanacağın tek gözün kalmış olur.”

Örnekte görüleceği üzere tek tek kelime özelinde ilerlemekten ziyade kelimeleri gruplandırarak okumak, daha fazla zaman yaratır ve soruyu da kavramayı destekler. Özellikle Türkçe paragraf sorularında boş yere zaman kaybettiren yanlış okuma, tekrar soruya dönmenize de yol açabilir. Gruplandırarak hızlı okuma ise okuma sırasında gözlerinizin en fazla üç bakış eşliğinde metni algılamasını sağlar.

 İlk örnekteki gibi yavaş sıçrama hareketleri, metnin akıp gitmesini önler ve metin çok uzunsa anlam kaybına yol açar. Gruplandırma tekniğini uygularken öncelikle göz egzersizleri ile sıçrama hareketinin hızlanması amaçlanır. Gelin şimdi de göz kaslarınızı okumaya uygun hâle nasıl getirebileceğinizden bahsedelim.

Göz Egzersizlerine Zaman Ayırın

Sınavlarda vakit kazanmak için göz egzersizlerine zaman ayırmanız gerekecektir. Okuma eyleminden sorumlu olan göz, görsel algılayışı da yönetir. Kelimeleri algıda bütünleştiren ve kelimelere görsel bir nitelik kazandıran gözler, çeşitli egzersizlerle okumaya hazırlanır. Göz hareketleriyle hızlı okumayı gerçekleştirmek için göz kaslarınızı aktif olarak çalıştırmak zorundasınız. Hızlı okuma alışkanlığı kazanmak amacıyla uygulayabileceğiniz ilk teknik, gözlerle sekiz çizmektir. Hızlı bir şekilde gözünüzle çizdiğiniz sekiz, göz kaslarının aktifleşerek hız kazanmasına yardımcı olur.

Hızlı Ezberleme Tekniklerini Uygulayın

Hızlı okumanın kapsamında düşünebileceğiniz hızlı ezberleme yöntemleri, konuları ve soru tiplerini sınıflandırmayı içerir. Anlamlı ve etkin öğrenme için ezberlemeyi sadece anlık ele almamak gerekiyor. Özellikle öğrenilen bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya geçmesi amacıyla ezberin çağrışım yapması önemlidir. Yani hızlı ezberleme yöntemlerini uygularken her bir konunun zihninizle bağlantı kurmasını izin vermelisiniz.

Hızlı ezberleme yöntemlerinin biri, konunun anahtar kelimelerini ortaya çıkarmaktır. Bilhassa vize-final sınavlarının zorunlu okumalarını yapmak için metnin içinde vurgulanan ve soru tipi olarak karşınıza çıkacak kelimeleri baz alabilirsiniz. Yine okuma yaparken metni bölümlere ayırabilir ve bilgilerin algıda bütünleşmesini sağlayarak karmaşık bilgi yumağını önleyebilirsiniz. Hızlı ezberleme tekniklerinin de işe yaraması için öğrenme deneyiminizi incelemeniz gerekir. Hangi konuları ezberlemekte zorlanıyorsunuz veya ezberin kalıcı olması adına hangi materyalleri kullanıyorsunuz? Bu gibi sorular eşliğinde hızlı ezberlemenin sizin nezdinizdeki karşılığını öğrenebilirsiniz.

Hızlı Okuma Eğitimine Başvurun

Eğer hızlı okuma konusunda internet bilgisi ile ilerlemek istemiyorsanız size bir öneriyle gelelim. Hızlı okuma eğitimi ile okuma hızınızda kayda değer bir ilerleme kaydedebilir ve bunu da uzun vadeye yayabilirsiniz. Hızlı okuma eğitimleri, anlayarak metni hızlı bir şekilde okumanıza yönelik bilgiler ve egzersizler sunar.

Hızlı okumak adına öğrenmeniz ve uygulamanız gereken detay bilgileri eğitim aracılığıyla edinebilirsiniz. Eğitime katılarak kendi okuma hızınızı tespit edebilir ve ne kadar hızlı okumanız gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Hızlı okuma eğitiminin sınavlardaki faydası ise ileri seviye göz ve nefes egzersizlerini tanıyarak metinleri hızlı hareketlerle bitirmenizi sağlamasıdır. Ayrıca anlayarak hızlı okumayı güçlendirmek için görsel hafıza tekniklerine dair bilgileri de eğitim sürecinde görebilirsiniz. Sınavda uygulayıp daha fazla zaman kazanabileceğiniz hızlı okuma eğitiminin uygulamaları şu şekildedir:

  • Noktadan Saptamalı Okuma
  • İki Noktadan Saptamalı Okuma
  • Üç Noktadan Saptamalı Okuma
  • Kelime Bulmaca
  • İSOAT
  • Merak Etmeyin, Zihniniz Tamamlar
  • 5N1K
  • Gör Geç (Sayı ve Kelime)
  • Algılama Yeteneğinin Geliştirilmesi (Yatay)
  • Blok Okuma
  • Sütun Okuma (Dar, Normal, S Tekniği, Çapraz)
  • Sıçrayarak Okuma

Yukarıdaki tekniklerin doğru uygulamasını öğrenerek metinleri çok daha hızlı okuyabilir ve metni tekrar okuma alışkanlığını bir kenara bırakabilirsiniz.

Sınavlar için uygulayabileceğiniz hızlı okuyup anlama tekniklerini inceledik. Eğer teknikler hakkında detaylı bilgilere ve alıştırmalara ulaşmak isterseniz online veya yüz yüze hızlı okuma eğitimlerine göz atabilir ve katılabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.