Ana SayfaBlogHangisi Daha İyi?Kitap Kurtları İçin: Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Kitap Kurtları İçin: Dünyanın En İyi Kütüphaneleri

Dünyada 2 milyonu aşkın kütüphane olduğunu biliyor muydunuz? Bazı kütüphaneler var ki mimariyle, etkileyici atmosferiyle veya kitap zenginliğiyle büyük kütüphane atlasında öne çıkıyor. Dünyanın en iyi kütüphaneleri listemizde bu kütüphaneler hakkındaki hap bilgilere ulaşabilirsiniz. Şimdi arkanıza yaslanın ve kitap kokusunu düşünerek içeriğin keyfini çıkarın.

En İyi Kütüphaneler

Dijital dönüşüm, kayıtları ve arşivleri dijitalleştirse de kütüphaneler bilgiye ihtiyaç duyan herkesi kucaklamaya devam ediyor. Kültürel mirası yansıtan tarih kokulu bu mekanların en iyileriyle şöyle:

Admont Abbey Kütüphanesi

Admont Abbey Kütüphanesi, dünyanın en büyük manastır kütüphanesi özelliği taşır. Avusturya’daki kütüphane, Viyana’daki İmparatorluk Mahkemesi’nden ilham alınarak tasarlanmış. Kütüphane, Barok sanatı, mimarisi ve el yazmalarıyla ünlü bir kütüphanedir. Kütüphanede 200 binden fazla eser vardır.

Strahov Abbey Kütüphanesi

Dünyanın en iyi kütüphaneleri listemize Çekya’daki Strahov Abbey Kütüphanesi ile devam ediyoruz. İki barok salona sahip olan kütüphanede 130 bini aşkın eser vardır. Barok tavan freskleri ile donatılmış bu kütüphanenin en çarpıcı özelliği, dünyanın en büyük teoloji ve felsefe kütüphanesi olmasıdır.  

El Escorial Kraliyet Kütüphanesi

İspanya’daki El Escorial Kraliyet Kütüphanesi de her köşesinde ayrı şahesere ev sahipliği yapan kütüphanelerden biridir. UNESCO dünya mirası olarak koruma altında bulunan kütüphane, kitapların ilk kez ciltlenip yan yana dizildiği kütüphane özelliği taşır.

Boston Halk Kütüphanesi

Boston Halk Kütüphanesi, Amerika’nın en büyük kütüphanelerinden biridir. Kütüphaneyi etkileyici kılan Shakespeare gibi çok nadir koleksiyonları içermesidir. Görme engelliler için kabartma kitap hizmeti veren kütüphane, William Shakespeare’in ilk basım kitaplarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Biblioteca Joanina Kütüphanesi

Barok mimarisiyle büyüleyen kütüphanelerden biri de Coimbra Üniversitesi’nin içindeki Biblioteca Joanina Kütüphanesi. Kütüphane, sıklıkla dünyanın en güzel kütüphaneleri listelerinde kendine yer bulur. Kütüphanede tüm raflar abanoz ve gül odunundan yapılmıştır.

Liverpool Central Kütüphanesi

Liverpool Central Kütüphanesi, İngiltere’nin ilk elektrikli kütüphanesi özelliği taşır. Kütüphanede içerisine yaklaşık 355000 kitap alabilecek 15393 metre raf vardır. Çevresindeki müzelerle çok ziyaret edilen kütüphaneye giriş ücretsizdir.

Trinity College Kütüphanesi

Kitap ve kütüphane meraklılarının en çok ilgisini çeken kütüphanelerden biri de İrlanda’daki en büyük kütüphane olan Trinity College Kütüphanesidir. Ülkede yasal mevduat hakkı verilen tek kütüphane özelliği taşıyan kütüphane, köklü bir tarihe sahip. Kütüphanede 200 bini aşkın eser mevcut.

Türkiye’deki En İyi Kütüphaneler

Dünyanın en iyi kütüphanelerini kaleme aldığımız bu yazıda elbette Türkiye’deki en iyi kütüphanelere de değinmeliyiz. Gelişen teknolojiyle birlikte ziyaret sayısı azalan fakat ihtişamını koruyan, Türkiye’nin en iyi kütüphaneleri şunlar:

  • İstanbul Atatürk Kitaplığı
  • Beyazıt Devlet Kütüphanesi
  • Ankara Milli Kütüphane
  • İzmir Milli Kütüphane
  • Antalya Doğan Hızlan Kütüphanesi
  • Ankara Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi
dünyanın en büyük kütüphaneleri

Dünyanın En Büyük Kütüphanesi Hangi Ülkede?

ABD’deki Kongre Kütüphanesi, en eski kültür yapısı ve dünyanın en büyük kütüphanesi unvanına sahip. 470 farklı dilde, 38 milyondan fazla kitap ve diğer yayınlara sahi olan kütüphanede üç farklı bina vardır. El yazması eserlere de ev sahipliği yapan kütüphane, Kuzey Amerika’nın en büyük nadir kitap koleksiyonunu da barındırır. Dünyanın en büyük kütüphaneleri listelerinde yer alan diğer kütüphaneler ise şöyledir:

  • İngiliz Kütüphanesi
  • Rami Kütüphanesi
  • Kanada Ulusal Kütüphanesi ve Arşivleri
  • New York Halk Kütüphanesi
  • Rusya Devlet Kütüphanesi
  • Japonya Ulusal Meclis Kütüphanesi
  • Fransa Ulusal Kütüphanesi
  • Rusya Ulusal Kütüphanesi
  • Çin Milli Kütüphanesi

Türkiye’nin en büyük kütüphanesi dünyada kaçıncı sırada merak edenler için de açıklayalım. Henüz bu yıl açılışı gerçekleştiren Rami Kütüphanesi, dünyanın üçüncü en büyük kütüphanesi sayılmaktadır. Rami Kütüphanesi, 4 bin 200 kişilik oturma kapasitesine sahip. Kışladan dönüştürülen kütüphanede, 2 milyondan fazla kitabın yer alması bekleniyor.

Özetle;

Türkiye’nin eğitim portalı olarak siz değerli okuyucularımız için dünyanın en iyi kütüphaneleri listesi oluşturduk ve kütüphaneler hakkındaki bilgileri aktardık. En iyi kütüphane şüphesiz bilgiye olan ihtiyacımızı o anda karşılayan kütüphanedir. En iyi yayınevlerini de merak ediyorsanız buraya tıklayın. Kaleme aldığımız ilgi çekici başka konular da olacak. Bizi takipte kalın!

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.