Ana SayfaBlogHangisi Daha İyi?Edebiyat Dünyasının Nabzını Tutan Edebiyat Dergileri

Edebiyat Dünyasının Nabzını Tutan Edebiyat Dergileri

Edebiyat dünyasındaki yaygın kanı, edebiyatın yapı taşı olan yazınsal türlerin kan kaybettiği yönünde. Edebiyat dergileri, bu savı çürütmek ve edebiyatı, sanat türleri listesinde tutmak için çabalıyor. Siz de edebiyata ışık tutan dergileri keşfetmek ister misiniz? Öyleyse en iyi edebiyat dergileri ve daha fazlası için sizi böyle alalım 👇

En İyi Edebiyat Dergileri

Edebiyat dergileri arasında en iyi olarak öne çıkan dergileri paylaşmadan önce; podcast’ların, YouTube videolarının popüler olduğu günümüzde edebiyat dergilerinin neden önemli olduğuna değinmeden geçmeyelim. Bir edebiyat dergisi, esasında okuyucu ile yayınevleri arasında köprü işlevi görür. Bu dergiler sayesinde bazen edebiyat dünyasına damgasını vuracak bir yazarı kitlelerden önce keşfetmek, bazen de satırlarında kaybolduğumuz yazarların iç dünyasını daha yakından görmek mümkün olur. İşte, rüştünü ispatlamış ve en iyi nitelendirmesini göreceli olmaktan kurtarmış edebiyat dergileri:

Ot Dergisi

Ot

Listemize, en çok satan edebiyat dergileri arasında yer alan Ot edebiyat dergisi ile başlayalım. Yayım hayatına 2013 yılında başlayan derginin adıyla uyumlu şöyle de bir sloganı var: “Maksat yeşillik olsun.” Bu derginin, diğer birçok edebiyat dergisinden farklı yönü edebi şahsiyetlerin yanı sıra farklı sanat alanlarında da öne çıkan isimlere yer vermesidir.

Edebiyat dergisi yayıncılığına yön veren dergi” olmanın gururunu yaşayan dergide, kültürel tasarım ve hediyelik ürünlerin piyasaya sürülmesi de hoş bir detaydır. Esasında, kendini “Türkiye’nin öncü kültür ve sanat dergisi” olarak tanımayan bu derginin yazar kadrosu oldukça güçlü. Video içerik takip etmeyi seviyorsanız, derginin Spot adındaki YouTube kanalını da takip etmelisiniz.

Kafka Okur

Sözlük platformlarında hakkında sayfalarca yazılan Kafa Okur Dergisi, 9 yıllık bir geçmişe sahip. Bugüne dek 73 sayı çıkarmış olan dergi, 2014 yılı itibarıyla “Ben Edebiyattan İbaretim” mottosuyla yoluna devam etmiştir. Ciddi bir okuyucu kitlesine sahip olan dergi, genç yazar kadrosuna sahiptir. Dergi son iki yılda dört defa “en iyi edebiyat dergisi” unvanına layık görülmüştür.

Kafa

Dergi ve gazete satılan tüm noktalarda ilk karşınıza çıkacak dergilerden biri “Kafa” dergisidir. 2023 için 100. sayısını hazırlamış olan dergi, aylık olarak yayımlanmaktadır. İlk sayısı 2014 yılında yayımlanan dergi, yayın hayatının henüz ikinci yılındayken Türkiye’de en çok satılan dergi olmuştur. Modern edebiyat dergisi akımı için iyi bir örnek teşkil eden dergi, edebiyat dışı karakterleri kapak yaparak da dikkat çekmiştir. Dergide Türk edebiyatında önemli yeri olan Ataol Behramoğlu, Sunay Akın gibi yazar, gazeteci ve akademisyenlerin yazılarının yayımlandığının da altını çizmeliyiz. KKTC’de de yayımlanan dergi, arşiv niteliği taşımaktadır.

Bavul

Aylık olarak yayımlanan en güzel edebiyat dergileri arasında bulunan “Bavul”, yayın hayatına 2015 yılında başlamıştır. “Hayat bir yolculuktur yanınızda bulunsun” mottosuyla yola çıkan derginin editörü, derginin amacını ve hitap ettiği kitleyi şu şekilde açıklamıştır: “Ülkemizde yaşanan olaylara vicdan penceresinden bakmayan, çıkarı için zalimden yana olanlar hedef kitlemizde değiller. Ama Bavul Dergi’nin hedefinde olacaklar. Edebiyatını yapmaktan gerçekliğini unuttuğumuz kişiler var. Sokaktakiler, ezilenler, canı yananlar, yok olanlar, suça itilenler. Bu insanlar gerçek. Bu gerçekliği makbul cümlelerle estetize edince gerçekliğinden bir şey kaybetmiyor. Biz bu gerçeği göstermek istedik.” Tanınmış yazarların da kadrosunda yer aldığı dergi, “sokak kültürünü edebiyat ile buluşturan bir dergidir.

Sabit Fikir

Güncel edebiyat dergileri arayışındaysanız Idefix şirketince aylık olarak yayınlanan bu dergiyi de takip edebilirsiniz. 2009 yılında yalnızca internette yayınlanan “Sabit Fikir”, derin söyleşileriyle dikkat çekmiştir. Dergi, bir dönem sosyal medya ve edebiyat, Türkiye’de kitap yasaklarının tarihi gibi konulardaki çalışmalarıyla gündeme damgasını vurmuştur.

Bir kitap dünyadan daha büyüktür.” sloganı ile çıkan dergiyi dikkat çekici kılan yalnızca içerikleri değildir. Derginin kapak tasarımları da dikkate değer. Nitekim dergi, 2012 Grafik Ürünleri’nde görsel tasarımıyla ikincilik ödülü alan süreli yayın olmuştur.

Kafasına Göre

“Kafasına Göre”, karma konseptiyle dikkat çeken ve en çok okunan edebiyat dergilerinden biridir. Aynı zamanda mizah, sanat, tarih ve bilim gibi konuları da odak noktasına alan zengin içerikli bu dergi, iki aylık olarak yayımlanan bir dergidir. Farklı kalemlerin hayata dokunan yazıları ve farklı yazın türleri ile dergi, “çok sesli bir dünya” oluşturmayı başarmıştır.

Betik Edebiyat

Akademik edebiyat dergileri arayışındakiler için en iyi olarak önerebileceğimiz dergi ise Betik Edebiyat”. Online edebiyat dergileri arasında yer alan e-dergi formatı da bulunan Betik Edebiyat dergisi, kendine has tarzı olan bir dergidir. Dergi, üç aylık periyotlarda çıkar. Geleneksel şiir yarışması ve Türkoloji üzerine yayımlamış olduğu makaleleriyle dikkat çeken dergi, genç yazarları Türk edebiyatına kazandırmayı amaç edinmiştir.

Hece

Edebiyat alanındaki en iyi dergiler derlemesi yaptığımız bu yazımızı okuma nedeniniz şiir konusunda öne çıkan bir dergi bulmaksa “Hece” dergisi sizin için en iyi dergi olabilir. 1997 yılından beri her ayın 15’inde kitapevlerinde ve büfelerde kendine yer bulan dergi, edebiyatın kuramsal yönüne odaklanmaktadır. Retorik ve poetik yazıların yayımlanması da dergiyi özel kılmaktadır. Özel demişken derginin özel sayılarını da takip etmenizi şiddetle öneririz.

Varlık

Edebi dergiler konulu bir içerikte elbette Orhan Veli ve Behçet Necatigil gibi şairlerin tanınmasına vesile olan “Varlık” dergisine yer vermeliydik. 1933’ten beri okurlarıyla buluşan ve edebiyat dergisi denildiğinde ilk akla gelen dergi olmayı başaran Varlık dergisi, güncelliğini hiçbir zaman kaybetmemiştir. Varlık, markasını yayınevi olarak da duyurmuştur.

Notos

Yayınevi bünyesinde yayımlanan dergi, farklı konulara ve soruşturmalara yer vermesiyle, diğer edebiyat dergilerinden farklılaşmıştır. Eleştiriler, kitap tanıtımları ve öykülerin bulunduğu dergi, iki ayda bir yayımlanmaktadır.

Edebiyat Dergileri Hakkında Bilgi Arayanlar İçin SSS

Edebiyat Dergilerine Nasıl Yazı Gönderilir?

Öncelikle yazı göndermek istediğiniz dergi hakkında bilgi edinin. Derginin yayın çizgisini keşfettikten sonra editor@ gibi mail adreslerinin yerini de bulabilirsiniz. Çalışmalarınızı doc uzantılı olarak kısa bir özgeçmişinizi de ekleyip göndermeyi unutmayın.

Edebiyat Dergisinde Ne Olur?

Edebiyat dergileri, ön bilgilendirme yapılan bir kapağa sahip olur. Kapağı önsöz yazısı takip eder. Görseller ile renklendirilen edebiyat dergilerinde birden fazla metin türünden örnekler mevcuttur.

Milli Edebiyat Akımının Gelişmesini Sağlayan Dergiler Hangileridir?

Milli Edebiyat dönemi, II. Meşrutiyet ile Cumhuriyet’in ilk yılları arasında ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. Öncüleri Ali Canip Yöntem, Ömer Seyfettin ve Ziya Gökalp’tir. Akımın gelişmesini sağlayan dergiler ise şunlardır: Çocuk Bahçesi, Dergah, Türk Derneği, Türk Yurdu, Yeni Mecmua, Halka Doğru ve Türk Sözü Dergisi.

Özetle;

Otobüslerin cam kenarında “can kenarı”na dokunan edebiyat dergilerini okumaktan keyif alanlar ve kahve molalarında “insanlığın serüvenini incelemek” isteyenler için edebiyat dergileri hakkında yazdık. Dergileri hem en iyi edebiyat dergileri hem de online edebiyat dergileri olarak kategorize ettik. Dergi sayfalarının bir nihale veya dürüm kâğıdı değil, bir sanat eseri olduğunu aktarabildiysek ne mutlu bize! Biraz da kitap kokusunu içinize çekmek isterseniz ‘hangisi daha iyi’ sayfamızda birbirinden değerli kitap önerilerini bulabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.