Ana SayfaHaberlerTürkiye'deki 118 Üniversite, Dünyanın En İyi 3 Bin Üniversitesi Arasında

Türkiye’deki 118 Üniversite, Dünyanın En İyi 3 Bin Üniversitesi Arasında

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı “dünyanın en iyi 3 bin üniversitesi” sıralamasını açıkladı. Türkiye’den 118 üniversite de sıralamaya girdi.

Üniversite sıralamalarını yapan dünyadaki sayılı yetkili kuruluştan biri olan ODTÜ URAP’ın dünya sıralaması listesi “http://www.urapcenter.org” internet sitesinden dünya kamuoyuna açıklanacak.

URAP Laboratuvarı’nda, sıralama için “makale”, “atıf”, “toplam bilimsel doküman”, “toplam yayın etkisi”, “toplam atıf etkisi”, “uluslararası iş birliği” alanları, akademik üretkenlik göstergesi olarak kullanıldı.

Son yüzde 25’lik dilime giren dergilerdeki makaleler ile etki değeri sıfır olan veya henüz belirlenmemiş olan dergilerdeki makaleler değerlendirmeye alınmadı. Yazar sayısının 1000’i geçtiği makaleler de değerlendirmeye alınmadı.

URAP dünyanın en iyi 3 bin üniversitesi” sıralamasına Türkiye’den 118 üniversite girdi. Sıralamada, 501-1000 aralığında yer alan 9 üniversite içinde 517’nci sıra ile Hacettepe Üniversitesi, en iyi dereceyi yapan üniversite oldu. Bu sıralama sonucuna göre “dünyanın ilk 500 üniversitesi” hedefine en yakın üniversite olan Hacettepe Üniversitesinin makale sayısı da dünya ortalaması ile uyum gösterdi.

İstanbul Üniversitesi 639’uncu, Ankara Üniversitesi 745’inci, İstanbul Teknik Üniversitesi 778’inci, ODTÜ 810’uncu, Gazi Üniversitesi 877’nci, Ege Üniversitesi 889’uncu, Koç Üniversitesi 957’nci, İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa 965’inci, Atatürk Üniversitesi 1006’ncı oldu.

Çin, ilk 10’a 3 üniversite ile girdi

Sıralamada, Harvard Üniversitesi “dünyanın en iyi üniversitesi” olarak birinci sıraya yerleşirken, Toronto Üniversitesi ikinci, University College London ise üçüncü oldu. Çin Halk Cumhuriyeti üniversitelerinin yükselişi dikkati çekti. Çin’in 9 üniversitenin tümü ilk 100’e girmeyi başardı. Çin’in Shanghai Jiao Tong, Tsinghua ve Zhejiang isimli 3 üniversitesi, dünyanın en iyi ilk 10 üniversitesi arasında yer aldı. Çin’deki üniversitelerin başarısı, ilk 10’da 3 üniversiteye sahip ABD ile benzerlik gösterdi.

“Bilimsel yayınları artırma çabası umut verici”

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, sayıları 200’ü aşan Türk üniversitelerinin daha iyi sıralama sonucu için bilimsel yayınlarını artırma çabalarının umut verici olduğunu kaydetti. Akbulut, bu çabalara rağmen Türk üniversitelerinin, URAP 2022-2023 dünya sıralamasında beklenen yükselişi gösteremediğini; bunun nedeninin yayın ve atıfların sayısının azlığı ile makalelerin etki değeri düşük dergilerde yayımlanması olduğunu belirti.

Akbulut, “Türkiye’nin 118 üniversitesi arasında ilk 100’de, ilk 250’de ve ilk 500’de yer alabilen üniversitesi yoktur. İlk 1000’de sadece 9 üniversitemiz yer almaktadır, dünya sıralamasında ilk 3000’de 100’den fazla üniversitemizin yer almasına karşın, üst sıralarda arzu edilen sayıda üniversitemizin olmayışı, etki değeri yüksek dergilerdeki yayın sayılarımızın yeterince artırılamadığını göstermektedir.” dedi.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/egitim/turkiyeden-118-universite-dunyanin-en-iyi-3-bin-universitesi-arasina-girdi/2749962

İLGİLİ HABERLER

Popüler Haberler