Ana SayfaKurslarSanat, Spor, HobiVitray Kursu Sertifika Programı

Vitray Kursu Sertifika Programı

Vitray Nedir?

Vitray saydam veya renkli cam süsleme sanatıdır. Farklı motifler ve figürlerin camın üzerine işlenmesine dayanır. Genellikle cami, kilise ve müzelerin kapı, pencere ve aynalarında cam sanatı vitray kullanılır. Günümüzde vitrayın evlerde kullanımı da yaygınlaşmıştır. Vitray hobi olarak yapılabildiği gibi gelir sağlamak amacıyla vitraycı unvanıyla da yapılabilir.

Vitray Kursu Nedir?

Vitray kursu bireylerin vitray çalışmaları yaparak iç ve dış mekân için süslemelerinde vitray kullanabilecek yeterliliğe sahip olmalarını sağlayan eğitim programıdır. Kurumsal eğitimler arasında da bulunan vitray kursu hem hobi kursları hem de meslek edindirme kursları arasında bulunur. Vitray sanatıyla gelir elde etmek de mümkündür.

Vitray kursu cam süsleme kursu olarak da bilinir. Kurs vitray atölyeleri ve sanat merkezleri tarafından verilir. Kurs programında; kursiyerlerin vitrayın tarihçesi ve uygulama teknikleri konusunda bilgilendirilmeleri amaçlanır. Bu amaca yönelik olarak kursiyerlere vitray hakkında detaylı bilgi aktarılır. Cam sanatı kursu ders içerikleri ise şöyledir:

Serbest ve geometrik proje çizimi

Pattern geliştirmek

Kalıp-şablon

Cam kesimi

Uygulama yöntemleri

  • Kurşun örgü / pano vitray
  • Alçılı vitray
  • Beton vitray
  • Copper (bakır) folyo
  • Mozaik vitray
  • Yapıştırma vitray
  • Obje vitrayları
  • Cam boyama
  • Fırınlama işlemleri

Vitray Kursuna Kimler Katılabilir?

Vitray kursu okuryazar herkesin katılabileceği bir eğitimdir. En az ilkokul mezunu olmak kursa katılmak için yeterlidir; fakat vitraycı olarak istihdam edilecek kişilerin en az lise mezunu olmaları beklenir. Cam vitray kursu özellikle de sanatla iç içe olup cam süsleme sanatını da icra etmek ve cam sanatçısı olmak isteyen kişilere yöneliktir. Herhangi bir deneyim de gerekli değildir.

Online Vitray Kursu Var Mı?

Teknolojideki gelişmelerin eğitim sektörüne yansımasıyla pek çok eğitim uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Vitray kursu hakkında teknik bilgilerin online eğitim ile verilmesi mümkün olabilir. Bununla birlikte vitray kursu ile verilen eğitim sanat ve tasarım eğitimidir. Cam vitrayın yapım aşamalarının uygulamalı olarak gösterilmesi gereklidir.

Ücretsiz Vitray Kursu Faydalı Olur Mu?

Birçok sanatsal eğitimin ücretsiz olarak verilmesi mümkündür. Vitray kursu da ücretsiz olarak açılabilir. Genellikle belediyeler tarafından düzenlenen kurslarda vitray eğitimi ücretsiz olarak verilir.

Vitray Kursu Kazanımları

Cam vitray kursu ile kursiyerlerin vitray sanatını icra edebilmeleri amaçlanır. Bu amaca yönelik olarak verilen eğitim sayesinde şu sorular yanıt bulmuş olur:

  • Vitray nedir?
  • Vitray nasıl yapılır?
  • Vitray teknikleri nelerdir?
  • Cam kesimi nasıl yapılır?
  • Cam türleri nelerdir?
  • Boyama teknikleri nelerdir?
  • Renkli camların hammaddesi nedir?
  • Vitray yaparken hangi malzemeler kullanılır?
  • Vitray yaparken iş güvenliği açısından alınması gereken önlemler nelerdir?

Vitraycı Olmak İçin Gerekenler

Türkiye’de cam sanatı geleneksel bir sektör haline gelmiştir. Bu sektörde vitraycı unvanıyla çalışabilmek için eğitim almak önem taşır. Vitraycı olmak ve bu sanatı profesyonel amaçla yapmak isteyen kişilerin el becerilerinin güçlü olması önem taşır.

Vitraycı İş Olanakları

Seramik ve cam alanında vitraycı alanında çalışmak mümkündür. Vitray sanatının profesyonel olarak yapılabileceği alan yalnızca vitray atölyeleri değildir. Vitraycılar cam fabrikalarında çalışabilir veya gerekli koşulları sağlamaları (vitray ustalık belgesine sahip olmaları durumunda kendi vitray atölyelerini açabilirler.

Vitray Sertifikası Nasıl Alınır?

Vitray kursu eğitim programının sonunda katılımcı belgesi verilir. Bu belge konuya ilişkin eğitim alındığının göstergesidir. Eğitimin üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri veya üniversiteler ile iş birliği yapan eğitim kurumları tarafından alınması durumunda verilen sertifika üniversite onaylı olur. Sertifika sınavında en az 45 puan alanların alamaya hak kazandıkları vitray sertifikası e devlette sorgulanabilir.

Vitray Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Milli Eğitim Temel Kanunu, iş yerleri için sertifika kabul etme zorunluluğu getirmiştir. Sertifikanın yasal nitelik kazanıp geçerli olmasını sağlayan üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya herhangi bir üniversitenin onayı bulunmasıdır.  Vitray eğitimi sonunda üniversite onaylı sertifika alınmışsa bu sertifikanın ömür boyu geçerliliği olacaktır.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.