Kombi Kursu Eğitim Programı

Kombi Nedir?

İklimlendirme cihazlarından biri olan kombi, esas olarak bulunulan ortamı ısıtma ve sıcak su ihtiyacını karşılamayı sağlar. İç tesisat konularından biri olarak da gaz esaslı çalışan kombi, ev ve ofislerin ısıtma ihtiyaçlarında ilk akla gelen sistemlerdendir. Kombiyi etkinleştirmek ve tamir işleriyle uğraşmak ise meslek elemanlarına kalır. Kombi tamir destek elemanları; kombi kurulumu, arıza tespiti ve bakımı konusunda bilgi sahibi olarak mesleklerini icra ederler. Meslek çalışanlarının bilgi kaynaklarından biri ise kombi kurs programlarıdır.

Kombi Tamir Kursu Nedir?

Kombi kursu, kombi tamir ve bakım kursu olarak da adlandırılır. Genel olarak kurs, halk eğitim ile bazı sürekli eğitim merkezleri tarafından verilir. Eğitim süreci, 3661 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa uygun olarak destek elemanının edinmesi gereken bilgileri yer vererek ilerler. Buna bağlı olarak da kombi kurulumu ve bakımı konusu ele alınır. Ayrıca farklı markalara ait olan kombilerin teknik özellikleri de ders içeriklerinde yer alır.

Genel olarak kombi kursunun dersleri şu şekildedir:

  • Doğalgaz Tesisat Yapısı ve Özellikleri
  • Gaz Ölçümleri ve Ayarlamaları
  • Kombi Bakımı ve Onarımı İşlemleri
  • Kombilerde Arıza Tespiti
  • Kombi Parçaları ve Çeşitleri
  • Kombi Bakımı ve Onarımında İş Sağlığı ve Güvenliği

Derslerin sona ermesiyle kursiyerlerin bilgi kazanımını ölçen sertifika sınavına yer verilir. Genel olarak yapılan sertifika sınavı, çoktan seçmeli formatta hazırlanır.  Sınavın geçme notu puanı ise en az 45 puan olarak belirlenir. Kursiyer, ders içeriklerinde öğrendiği bilgileri sertifika sınavı aracılığıyla ölçmüş olur. Kurs merkezinin belirlediği geçme notunu aşanlar da katılım belgesi veya kombi kurs bitirme sertifikası almaya hak kazanır.

Kombi Kursu Eğitim Süresi

Eğitim süresi, genel olarak en az 40 saat olacak şekilde planlanmıştır.

Kombi Tamir Kursuna Kimler Katılabilir?

Kombi kursuna, bu alanda bilgi sahibi olup çalışmak isteyenler katılabilir. Bununla birlikte kombi tamir destek elemanı olarak çalışmak için birtakım şartları karşılamak gerekir.

Online Kombi Kursu Var Mı?

Kombi eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahip kurslardan biridir. Online kombi eğitimi, genel olarak kombi tamiri işlemlerini ve farklı kombi markalarını tanıtıcı bir nitelik taşır. Kombi alanında çalışacak meslek elemanlarına yönelik meslek standartları aktaran kurs, iş sağlığı ve güvenliği konusunu da ele alır. Bununla beraber online kombi veya kombi tamir kursu, alana yönelik ön bilgiler edinmeye yöneliktir.  Kursiyerler, online gerçekleşen eğitim sürecinden başarıyla ayrılmaları durumunda katılım belgesi veya sertifika almış olurlar.

Online Kombi Eğitimi Faydalı mıdır?

Online kombi kursu, zaman ve mekân sınırlaması içermeden ön bilgiler edinmek isteyenlere yöneliktir. Kursa başvurmayı düşünenler, video veya PDF içerik sunan online eğitim yoluyla meslekte dikkat edilmesi gerekenleri ve iş sağlığı-güvenliği önlemlerini öğrenmiş olurlar. Bu bakımdan online kombi tamir kurs programı, yararlı bir eğitim seçeneğidir.

 Kombi Kursu Kazanımları

Kombi eğitimini başarıyla bitiren kursiyerler;

  • Kombinin kurulumunu,
  • Kombinin genel teknik özelliklerini,
  • Farkı teknik özelliklere sahip kombi markalarını,
  • Kombilerde ortaya çıkan arıza türlerini,
  • Kombi arızalarının nasıl tespit edilmesi gerektiğini,
  • Kombiyi oluşturan parçaları,
  • Kombi bakım ve onarımında izlenmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği adımlarını,
  • Kombi tamir ve onarımında kullanılan ekipmanları öğrenmiş olurlar.

Kombi Tamir Destek Elemanı Ne İş Yapar?

Kombi tamirini ve bakımını ele alan teknik servis görevlileri, kombi parçalarının bakım işlemini yerine getirirler. Bu kapsamda meslek elemanları; arıza tespiti, gaz ayarlarını yapma ve cihazların standartlarına göre bakımlarını yerine getirme gibi görevler edinirler.

Kombi Sertifikası Ne İşe Yarar?

Kursiyerin aldığı sertifika, kombi tamiri ve bakımı destek elemanı mesleğine aşina olduğunu gösterir. Kursiyer edindiği belgeyi, ilgili iş alanlarında öne çıkmak adına gösterebilir. Ayrıca alınan belge, mesleki yeterlilikler arasında gösterilen eğitim şartının da tamamlandığını kanıtlayan göstergeler arasındadır.

Kombi Tamir Belgesi Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Alınan kombi tamir belgesi; MEB, üniversite veya kurum onaylı olabilir. Genellikle üniversite ya da MEB onaylı sunulan belgeler, e-devlet üzerinden de sorgulanabilir niteliğe sahiptir. Belgeyi alan kişiler, mesleği yerine getirmek için lazım olan şartlardan birini karşılar.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.