Ana SayfaKurslarPsikolojiAile Dizimi Eğitimi Sertifika Programı

Aile Dizimi Eğitimi Sertifika Programı

Aile Dizimi Terapi Yöntemi Nedir?

Aile dizimi veya Hellinger terapisi olarak bilinen bu terapi yöntemi, psikoterapist Bert Hellinger tarafından bulunmuştur. Bert Hellinger’in bulduğu bu terapi yöntemi, kuşaklara aktarılan ailedeki içsel çatışmaları ve sorunları çözümlemeye yönelik bir bakış açısı içerir. Aile üyelerinin bir grup hâlinde terapiye katıldıkları bu yöntemi; psikologlar, aile danışmanları, sosyal hizmet çalışanları ve sosyologlar gibi ilgili meslek çalışanları uygular. İlgili meslek çalışanların aile dizimi konusunda uzmanlık bilgileri ise bizzat aile dizimi eğitimi ile birlikte aktarılır.

Aile Dizimi Eğitimi Nedir?

Aile dizimi eğitimi, aile sistemini ele alarak kuşaklararası aktarılan bazı psikolojik duygudurumlarının peşine düşer. Aile diziminin ana odak noktasını ele alan eğitim, aile üyelerinde görülen ve aslında kuşaktan aileye aktarılan birtakım içsel süreçlere değinir. Kaygı, korku, davranış bozuklukları ve bazı bağımlılıklar gibi kökü aileye uzanabilen durumların aile mirası ile nasıl aktarıldığını ele alır. Eğitim, aile dizimi terapisi uygulayıcı adayı olarak bilgi edinmek isteyenlere yöneliktir. Özellikle aile danışmanı olarak çalışmak isteyenler, sistemik aile terapisi ile birlikte aile dizimi hakkında da bilgi edinerek aile içi çatışmaların izini doğru yerlerde bulurlar. Aile diziminin farkında olan uygulayıcı adayları, ailedeki kalıplaşmış sorunları, aldığı eğitim ve edindiği bilgiler ışığında ele alır.

Aile dizimi eğitimi genel ders içerikleri şu şekildedir:

  • Aile Sistemi Nedir?
  • Aile Dizimi Terapisinin Tarihçesi
  • Aile Dizimi Kuramı ve Özellikleri
  • Sistemik Aile Terapisi Nedir?
  • Aile Diziminde Terapötik Süreç ve İyileştirme
  • Aile Dizimi Terapisi Kimlere Yöneliktir?
  • Aile Dizimi Oluşturma ve Uygulama
  • Aile Diziminde Kolektif Bilinç
  • Kuşaklararası Travma ve Psikolojik Sorunlar
  • Aile Dizimi Yöntemi Vaka Örnekleri
  • Aile Dizimi Terapi Uygulayıcı Terapötik Beceriler

Aile dizimi eğitimi, aile içindeki psikolojik odaklı sorunları ve süreçleri ele almak için gerekli bilgileri yukarıdaki ders içerikleriyle kursiyere sunar. Eğitim sürecinde, aile dizimi terapi süreci odaklanılır ve terapi uygulayıcısının aile diziminde dikkat etmesi gerekenler konu edinir. Aile dizimi eğitimi, yüz yüze ve online eğitim seçeneklerine sahip olarak da ilgili kişilerin eğitime ulaşmasını kolaylaştırır. Eğitim sonunda ise kursu başarıyla bitirdiğine dair sertifika verilir. Aile dizimi eğitimini, psikoloji merkezleri vermekle birlikte kurs merkezleri de talebe göre eğitim vermeyi amaçlar.

Online Aile Dizimi Eğitimi Faydalı mı?

Aile dizimi eğitimi ile birlikte diğer pek çok psikoloji kursu da uzaktan eğitim yoluyla verilmeye başlandı. Online eğitim, ilgili konuda bilgi sahibi olmak isteyip zaman ve mekân sınırlamasına tabi tutulmak istemeyenlere yöneliktir. Online aile dizimi eğitimi de kursiyerin bilgi kazanımına önayak olacak ders içeriklerine sahiptir. Yüz yüze eğitimdeki etkileşimi yaratmak için canlı ders uygulamasına yer veren online kurslar da söz konusudur. Ayrıca online aile dizimi eğitiminde, video ders ve PDF konu anlatımlarına da yer verilir. Verilen eğitim sonunda ise aile dizimi ile ilgili uzmanlık bilgileri edinildiği kanıtlayan kurs sertifikası da sunulur.

Kimler Aile Dizimi Eğitimi Alabilir?

Aile dizimi eğitimini, psikoloji ve sosyoloji ile ilgili meslek sahibi olan kişiler alabilir. Başta aile danışmanları olmak üzere psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, pedagoglar, sosyologlar ve çocuk gelişimi uzmanları eğitiminden faydalanabilirler. İlgili meslek çalışanları aldıkları aile dizimi eğitimiyle aileyi veya aile üyesini derinlemesine etkileyen sorunlara dair geniş bakış açısı kazanır. Yeterli kontenjanın doldurulmadığı durumlarda ise eğitim herkese açıktır.

Aile Dizimi Eğitim Sertifikası Ne İşe Yarar?

Aile dizimi eğitiminden sonra kursiyerler, sertifika sınavı uygulamasına katılırlar. Eğitimin bilgi kazanımını belgeleyen sertifika, eğitimin verildiği kurumun sertifika alma şartlarına göre kursiyere verilir. Genellikle sertifika sınavından geçer not alan kursiyerlere aile dizimi kurs bitirme belgesi veya sertifikası sunulur. Bununla birlikte çoğu kurs merkezi, aile dizimi eğitimine süpervizyon aşamasını da ekler.

Süpervizyon, ilgili meslek çalışanlarının teröpötik bilgi ve terapistlik becerilerini ölçmeye dayalı bir uygulamadır. Bu aşamadan başarıyla ayrılan kursiyerler, sertifikaları alarak aile dizimi uygulayıcı eğitimi aldıklarını kanıtlayabilirler. Aldıkları sertifika ile aile terapisi ve aile sosyolojisi alanında nitelikli çalışmalara katılabilirler. Ayrıca ilgili iş alanlarında terapistlik bilgi ve becerilerine sahip olduklarını ve kendilerini geliştirdikleri gösterebilirler.

Aile Dizimi Eğitimi Kazanımları

Aile dizimi eğitimi sonunda kursiyerler;

  • Aile sisteminin tek boyutlu ele alınmaması gerektiğini,
  • Aile sistemini etkileyen tüm unsurları,
  • Aile üyesinin yaşadığı bir sorunun kökeninde ailenin nasıl aranacağını,
  • Bazı psikolojik rahatsızlıklarda kalıtsal özelliklerin ve aile sisteminin nasıl etkili olduğu,
  • Kuşaklar arası travma ve çatışmaların aile bireyine olan etkisini,
  • Hangi durumlarda aile diziminden yararlanılabileceği,
  • Aile diziminin tarihçesini ve izlediği yöntemi,
  • Aile dizimi terapi yönteminin nasıl uygulanması gerektiğini,
  • Aile dizimi terapisinde grup iletişiminin nasıl sürdürülmesi gerektiğini,
  • Aile dizimi terapisinde dikkat edilmesi gerekenleri,
  • Aile dizimi uygulayıcının edinmesi gereken terapötik becerileri,
  • Aile dizimi konusundaki vaka örneklerini,
  • Aile dizimi seanslarının nasıl düzenleneceğini öğrenmiş olurlar.

Aile Dizimi Terapisi Ne İşe Yarar?

Aile dizimi terapisi, ailede kökleşen ve aile üyelerini ya da üyesini rahatsız eden psiko-sosyal sorunların çözümünde uygulanır. Aile dizimi terapisi esas olarak aile terapisi içerisinde yer alır ve aile terapistlerin bakış açılarını genişleten bir yöntem sunar. Aile dizimi yönteminde, genellikle grup seansları düzenlenir ve seanslarda aile üyelerinin bir aradalığı önemsenir.

Böylelikle kuşaktan kuşağa geçen ve çoğu zaman farkında olunmayan rahatsız edici koşul ve durumlar ortaya dökülür. Bu terapi yöntemi, danışanın aile geçmişindeki travmatik olayları anlatmasına önayak olur. Aile dizimi terapisi, aile içi iletişimi ve etkiletişimi artırmak amacıyla tüm aile üyelerinin terapiye katılmalarını da ister. Netice olarak aile dizimi yöntemi, aile terapisinin bir kolu olarak terapötik iyileşmenin ve iyi hissetmenin önüne açan yollardan biridir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.