Ana SayfaKurslarFinans-MuhasebeFinansal Okuryazarlık Kursu

Finansal Okuryazarlık Kursu

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finans, dinamik bir şekilde ilerleyen ekonominin nabzını tutarak piyasaya uygun hareket etmeyi içerir. Finans alanı, birbirinden farklı alan bilgisinin iç içe geçmesiyle harcama, yatırım ve fonun temini gibi konuları kapsar. Finansal okuryazarlık kavramı ise dinamik piyasayı ölçen ve analiz eden bir finans alt dalıdır. Finansal okuryazarlığı gelişmiş kişiler, şirketlerin veya işletmelerin finansal işlerini en iyi şekilde analiz ederek yatırım, bütçe yönetimi ve tasarruf oluşturma gibi konularda emin adımlarla ilerlerler. Finansal okuryazarlığı öğrenmeye yönelik ise finans eğitimleri ve finansal okuryazarlık eğitimi mevcuttur.

Finansal Okuryazarlık Eğitimi Nedir?

Finans eğitimleri arasında finansal okuryazarlık kursunun yeri ayrıdır. Finans ile ilgili kavramlara yabancı olanlar fakat finansal yönetimi de öğrenmek isteyenler, bu eğitimle ekonomiye dair bilinmesi gerekenleri anlayabilirler. Finansal okuryazarlık eğitimi, temel finans bilgilerini aktararak ilerler ve finansal bilgilerin nasıl analiz edilmesi gerektiğiyle sona erer. Eğitimin amacı kursiyere, finans ve bankacılık alanında okuryazarlık becerileri kazandırmaktır. En gerekli finans- muhasebe eğitimlerinden biri olan finansal okuryazarlık sayesinde kursiyer, finansal kaynakları en iyi şekilde nasıl kullanabileceğini keşfeder.

Finansal okuryazarlık eğitimi sonrasında ise üniversite, kurum onaylı ve uluslararası geçerli sertifika verilir. Kursiyer, finansal okuryazarlığı tanıyarak gerekli bütçe analizi ve yönetimi konusunda bilgi ve fikir sahibi olur. Daha geniş bir bakış açısıyla finansal sistemi değerlendirir ve sıkça kullanılan finans-bankacılık kavramlarını tam anlamıyla kavramış olur.

Genel olarak finansal okuryazarlık eğitiminin konu başlıkları da şöyledir:

  • Temel Finans Bilgileri
  • Finansal Sistem Bilgisi
  • Finansal Hedefler
  • Finans Okuryazarlığı Prensipleri
  • Bütçe ve Bütçe Yönetimi
  • Harcamalar
  • Birikimler
  • Finansal Planlamalar
  • Finansal Tablolar ve Tablo Analizi
  • Yatırım Araçlarını Tanıma
  • Finansal Güvenlik
  • Gelir ve Gider Yönetimi

Finansal okuryazarlık eğitimi, yüz yüze ve online eğitim koşullarına bağlı olarak kursiyerlere ulaşır. Genel olarak finansal okuryazarlık eğitimleri, teorik ve pratik bilgileri barındırarak kursiyerin finans alanını tanımasına ve değerlendirmesine olanak tanır.

Finansal Okuryazarlık Eğitimine Kimler Katılmalı?

Finansal okuryazarlık eğitimi, herkesin ekonomi ve finans konusunda bilgilenmesini amaçlayan bir kurs seçeneğidir. Eğitim, finans-ekonomi alanında bilgi sahibi olmak ve iş hayatında finans konularında öne çıkmak isteyenlere de uygundur. Genel olarak finansal bilgi ve analiz yetkinliği kazanarak bu beceriyi kullanmak isteyenler, kursa katılarak kendi kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sunabilirler.

Finansal Okuryazarlık Sertifikası Ne İşe Yarar?

Finansal okuryazarlık eğitimi sonrasında, kurumun düzenlediği sertifika sınavı aşaması yer alır. Kurumun belirlediği puana göre sertifika sınavından geçer not alan kursiyerler de finansal okuryazarlığı sertifikası almaya hak kazanırlar.

Sertifikasını alan kursiyerler, finans ile ilgili iş alanlarda çalışma yetkinliği elde ederler. Bunun yanı sıra kendi işlerinde de finansal bilgileri rahatlıkla kullanabilirler. Finansal okuryazar olarak para piyasasını analiz etme, finansal sistemi değerlendirme, bütçe tasarrufu yapabilme ve kendi ekonomik hedeflerini belirleme yetkinliği kazanır. Ayrıca sertifikayı CV’ye yazarak işe finansal alanda da bilgi sahibi olunduğu gösterilir.

Finansal okuryazarlık eğitiminin kursiyerlere kattığı kazanımlar şöyledir:

  • Finans piyasasına karşı farkındalık kazanmak,
  • Para politikaları ve finansal yönetim konusunda fikir sahibi olmak,
  • Finansal konularda güvenli harcama ve yatırım yapabilmek,
  • Finansal analiz yaparak sağlam finansal hedefler belirlemek ve kâr elde edici adımlar uygulamak,
  • Dünya ile ülke ekonomisine dair konularda bilgi ve fikir paylaşabilmek,
  • Banka hesaplarının finansal yönetimi konusunda bilgilenmek,
  • Tasarruf ve birikim konularında doğru kararları verebilmek.

Kursiyerler, eğitim sonrasında finansal yönetimi tanıyarak bu alan için gerekli kavramları öğrenmiş olurlar. Yine bilgilerini geliştirmeleri durumunda, finans- muhasebe ile ilgili mesleklere de geçiş yapabilirler.

Finans Uzmanı Ne İş Yapar?

Finans alanında çalışanlar, yeterli deneyime ve bilgi birikimine sahip olarak finans uzmanı pozisyonuna yükselebilirler. Şirketlerin veya işletmelerinin finans-muhasebe departmanında çalışan uzmanlar, finansın çok yönlü dünyasını ele alırlar. Finans politikalarını ve ekonomi piyasasını takip ederek şirketin finans hedeflerine uygun çalışmalar hazırlar.

Finans uzmanı, finansal yönetim kapsamında gelir-gider hesaplamaları yapar ve şirketin kısa-uzun vadeli finansal planlarını yönetir. Yöneticilere sunmak üzere maliyet hesaplamalarını ve analizleri içeren raporları da hazırlar. Finansal işlem kayıtlarını da tutan finans uzmanı, yasal düzenlemelere ve gelişmelere uygun finansal işleri yerine getirir. İlgili işleri yönetmek ve finans uzmanı olarak çalışmak için finansal okuryazarlık bilgisi ve becerileri edinmek şarttır.

Finans Uzmanı Olmak İçin Gereken Şartlar

Finans uzmanı, finans odaklı alanlardan mezun olabileceği gibi daha sonradan da finans bilgisini artıran kişidir. Finans uzmanlığı ile ilgili üniversite bölümleri ise şunlardır; ekonomi, istatistik, finans ve muhasebe, ekonomi ve finans ile ekonometri.

İlgili bölümleri bitiren mezunlar, finans uzmanlığı mesleği için gerekli olan bilgi ve becerilere sahip olurlar. Bununla birlikte mesleki gelişime açık olarak finansal okuryazarlık yetkinliklerini de geliştirmeleri gerekir. Özellikle stratejik finans uzmanlığı ve finans departmanı takım liderliği pozisyonu için analiz, değerlendirme, ileri seviye finans-borsa bilgisi ve sayısal düşünme yetkinliği edinmek şarttır. Finans eğitimi veya sertifikası alanlar, finansal okuryazarlık becerisine sahip olarak piyasayı daha doğru yorumlarlar ve şirketin lehine finansal sonuçlar yaratmayı hedeflerler. Finans eğitimleri alan kursiyerler de becerilerini geliştirerek muhasebe veya finans alanında kariyer hedefleyebilirler.

 

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.