Ön Muhasebe Kursu

Ön Muhasebe Ne Demek?

Muhasebe alanı, genel ve ön muhasebe işlemleri olarak ikiye ayrılır. İşletmelerin sorumlu olduğu ön muhasebe, genel muhasebe işlemlerinden farklı olarak mali bilgi ve verileri kamuya değil, genel muhasebe birimine teslim eder. Ön muhasebe işlemleri de kurumun finansal kayıtlarını takip ederek stok, cari hesap takibi, fatura ve irsaliye düzenlemelerini içerir. Ön muhasebe uygulamalarını son yıllarda yerine getiren kişi ise ön muhasebe elemanıdır. Ön muhasebe çalışanı, üniversite veya kurs yoluyla ön muhasebe işlemlerinin tümünü takip eder ve muhasebe departmanına teslim eder.

Ön Muhasebe Eğitimi Nedir?

Ön muhasebe elemanı yetiştirme amacı taşıyan ön muhasebe kursu, muhasebe ile tanışmak isteyenlerin de başvurduğu seçeneklerdendir. Çoğu işletme, ön muhasebe kayıtlarını kendi çalışanları aracılığıyla takip eder. Bir meslek olarak ön muhasebe ile ilgilenen kişi de ön muhasebe elemanı olarak işe alınır. Eğitim de bu alanda çalışmak ve muhasebe bilgilerini geliştirmek için sunulan sertifikalı bir program sunar.

Ön muhasebe eğitimi, bilgisayarlı muhasebe kursu kapsamında verilebileceği gibi sadece ön muhasebe uygulamaları içererek de kursiyere sunulur. En işe yarar finans kurslarından da biri olan ön muhasebe sertifika programı, MEB onaylı olabileceği gibi kimi kurs merkezlerinde üniversite veya kurum onaylı da eğitim verebilir. Ön muhasebenin gerekli tüm uygulamalarına kapsayan eğitim, işletmenin muhasebedeki rutin işlerinin nasıl gerçekleştiğini ele alır. Ayrıca ön muhasebe kapsamında sık kullanılan paket programlarının nasıl işlevsel şekilde kullanılacağı da eğitimin ana içeriklerindendir.

Ön muhasebe alanındaki işlemlere aşinalık kazandıran eğitimin veriliş şekli ise yüz yüze veya online eğitim şeklindedir. Online MEB onaylı ön muhasebe kursu da gerekli tüm işlemleri ve programları öğreterek sektöre ön muhasebe elemanı kazandırır. Ayrıca online muhasebe kursları, zaman ve mekân sınırı içermemeleriyle de tercih edilen bir öğrenme yoludur. Yüz yüze kurslar ise zamanını yönetebilen ve daha uzun süreli eğitim almak isteyen kursiyerlere yöneliktir.

Yüz yüze veya online ön muhasebe eğitiminin genel ders içerikleri şu şekildedir:

  • Muhasebede Defter ve Belgeler
  • Banka Hesabı Takibi
  • Kasa Hesabı Takibi
  • Stok Takibi
  • Personel Bordrosu Hazırlama
  • Çek-Senet Takibi
  • Fatura ve İrsaliye İşlemleri
  • Ön Muhasebe Paket Programlarının Kullanışı

Kurs boyunca ön muhasebede kullanılan işlemlerin manuel ve bilgisayar üzerinden nasıl gerçekleştiğine yönelik dersler verilir. Kursiyerlerin de edindikleri bilgileri, muhasebe departmanlarında kullanabilmeleri amaçlanır. Kurs sonunda verilen ön muhasebe sertifikası da kursiyerin muhasebe yetkinliklerini kanıtlamak amacıyla verilir.

Ön Muhasebe Eğitimine Kimler Katılmalı?

Muhasebe ile ilgili bilgi edinmek isteyenler, ön muhasebe eğitimiyle alana faydalı bir başlangıç yapabilirler. Ayrıca işletmelerinin ön muhasebe elemanı iş ilanına başvurmak isteyenler ve ön muhasebe ile ilgili bilgilerini artırmak isteyenler de eğitime katılabilirler. Ön muhasebe eleman adayı dışında, işletme yöneticileri ve muhasebe ile ilgili işlem yapması gereken halkla ilişkiler, eğitim danışmanlığı, insan kaynakları ve idari işler çalışanları da ön muhasebe eğitiminin hedef kitlesidir. Genel olarak ise ön muhasebe eğitimi, temel seviye bilgisayar kullanan herkese açıktır.

Ön Muhasebe Sertifikası Ne İşe Yarar?

Ön muhasebe alanında bilgi ve nitelik kazanıldığının göstergesi, kurs sertifikasıdır. Ön muhasebe sertifikasına hak kazanmak için kurumun veya MEB’in hazırladığı sınavdan istenilen puanı almak şarttır. Geçerli puanı alan kursiyerler, kurumun verdiği sertifika türüne göre basılı veya e-sertifika alırlar.

Alınan ön muhasebe sertifikası, ilgili iş pozisyonunda çalışabilecek bilgiye ve yetkinliklere sahip olunduğunu gösterir. Özellikle ön muhasebe elemanı iş başvurusunda, sertifikanın doğrudan faydası dokunur. CV’de ve mülakatlarda belirtilen ön muhasebe eğitimi, muhasebe alanında çalışmaya hazır ve istekli olunduğunun kanıtıdır. Ayrıca ön muhasebe sertifikası, sadece ön muhasebe elemanı olarak çalışmada avantaj sağlamaz. İşletme içinde ön muhasebe işlemi yapmakla görevlendirilen eğitim danışmanları, ik departmanı çalışanları ve idari işler personelleri de yetkinliklerini eğitim aracılığıyla kanıtlayabilirler.

Genel olarak eğitimin sonunda kursiyerler;

  • Ön muhasebede sık kullanılan kavramları,
  • Muhasebe kayıtları için ilgili yerlerin ve kurumların nasıl takip edileceğini,
  • Genel muhasebeye aktarılan ön muhasebe takip işlemlerinin nasıl uygulandığını,
  • Muhasebe paket programları aracılığıyla finansal bilgi ve analizlerin nasıl arşivleneceğini,
  • İşletmedeki muhasebe fişlerinin ve kaydının nasıl gerçekleştiğini,
  • İşletmenin mali defter kayıtlarının nasıl tutulacağını öğrenirler.

Ön Muhasebe Elemanı Ne İş Yapar?

Daha önceleri ön muhasebe işlemlerini işletme yöneticileri üstlenirken artık ön muhasebe elemanı işleri üstleniyor. Ön muhasebe elemanının başlıca görevi, işletmenin finansal işlem ve analizlerinin ön hazırlıklarını yerine getirmesidir. Genel muhasebe birimine bilgi ve veri aktaran ön muhasebe işlemlerini hazırlayan kişi de ön muhasebe elemanıdır.

Ön muhasebe elemanı, işletmenin banka, cari, stok ve kasa hesaplarının takiplerini yaparak gerekli muhasebe kayıtlarını tutar. Yine fatura ve irsaliye işlemleri kapsamında belge takibini yapar ve gerekli irsaliyeyi düzenler. Genel olarak ise ön muhasebe finansal bilgi ve yönetime giren her belge ile veriyi işlemekle görevlidir. Ayrıca belli başlı işlemlerinin bilgisayar aracılığıyla aktarılmasından ve günlük, haftalık veya aylık mali ön hazırlık raporlarının hazırlanmasından da sorumludur.

Ön Muhasebe Elemanı Olmak İçin Gereken Şartlar

Muhasebe alanında çalışmak için finans konularına aşina olmak ve ilgi duymak gerekir. Ön muhasebe elemanı olmak için de finans alanında devamlı çalışmaya yatkın olmak beklenir. Ayrıca ön muhasebe elemanı unvanıyla işletmelerde yer almak için alan eğitimini de tamamlamak gerekecektir.

Bu meslek dalında çalışmak için okunabilecek en ideal bölüm 4 yıllık muhasebe ve finans yönetimidir. Bununla birlikte ön muhasebe elemanı olmak için üniversite eğitimi şart değildir. Sadece muhasebe alanında çalışmaya hevesli olmak ve ön muhasebe sertifika programına katılmak yeterlidir. Sertifika programını başarılı bir şekilde bitirmek için de kimilerine sıkıcı gelen muhasebe işini ciddiye almak gerekecektir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.