Ana SayfaKurslarKişisel GelişimFotoğrafçılık Kursu

Fotoğrafçılık Kursu

Fotoğrafçılık Nedir?

Fotoğrafçılık, güzel sanatların bir dalı olarak ortaya çıktığı tarihten bugüne en öne çıkan sanat odaklı mesleklerden biridir. Sanat ve tekniğin birleştiği fotoğrafçılık, dijitalleşmeye de ayak uyduran meslek ve hobiler arasındadır. Teknik olarak analog ve dijital fotoğraf makinelerinin kullanımını kapsayan fotoğrafçılık; kompozisyona ve yaratıcılığa ayrı bir parantez açar. Günümüzde fotoğrafçılığı öğrenmeye yönelik ise üniversite eğitimlerine ek olarak belli konuları esas alan fotoğrafçılık kursları vardır.

Fotoğrafçılık Eğitimi Nedir?

Fotoğrafçılık eğitimi, hobi ve profesyonel fotoğrafçılığın ne şekilde uygulandığına dair gerekli bilgileri aktaran kurs programıdır. Fotoğraf makinesinin doğru kullanımı ile fotoğraf çekmeyi ve kadraj oluşturmayı öğreten fotoğrafçılık eğitimleri, temel ve ileri seviye bilgileri aktarır.

Fotoğrafçılık eğitimi, mesleki fotoğrafçılığı aktarma amacı dışında hobi amaçlı temel seviye fotoğrafçılığı da konu alır. Ayrıca fotoğrafçılığın genel konularından ziyade uzmanlık içeren fotoğrafçılık türlerine yönelik eğitimler de vardır. Yine yüz yüze fotoğrafçılık eğitimleri dışında online fotoğrafçılık kursları da söz konusudur. Fotoğrafçılık eğitimlerinin sonunda ise MEB onaylı, üniversite onaylı veya kurum onaylı kurs sertifikası verilir. Temel fotoğrafçılık eğitiminin ders içerikleri ise şu şekildedir:

  • Fotoğrafçılık Nedir?
  • Fotoğraf Makinesi Nasıl Kullanılır?
  • ISO, Diyafram ve Enstantane
  • Alan Derinliği Kullanımı
  • Beyaz Ayarı Nedir?
  • Fotoğrafçılıkta Kompozisyon
  • Çekim Modları Nelerdir?
  • Fotoğrafta Işık Kullanımı
  • Fotoğraf Makinesi ile Netleme
  • Fotoğrafçılıkta Çekim Teknikleri
  • Objektifler ve Çeşitleri
  • Fotoğraf Düzenlemeye Genel Bakış
  • Fotoğrafçılıkta Kullanılan Ekip Malzemeleri
  • Fotoğrafçılıkta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih edilen bir başka fotoğrafçılık eğitimi ise ileri düzey fotoğrafçılık kursudur. İleri seviye fotoğrafçılık kursunda, öğrenilen temel bilgilerin ileri çekim teknikleriyle nasıl kullanılabileceği aktarılır. Genel olarak fotoğrafçılık eğitimleri, teorik ve uygulamalı bir anlatıma sahiptir. Bazı fotoğrafçılık eğitimleri pratiği geliştirmek amacıyla uygulamalı ödev, fotoğraf gezileri veya uygulamalı konu anlatımı derslerine yer verir.

Fotoğrafçılık eğitimleri, meslek edindirme amacı dışında kişisel gelişimi sürdürmek için de başvurulan en işe yarar kurslardan biridir. Eğitim, fotoğrafçılığa yeni başlayanlar dışında fotoğrafçılık bilgisini geliştirmek isteyenlere de uygundur. Özellikle ileri düzey eğitimlere geçmeden önce fotoğrafçılığın temel bilgilerini tekrar etmek ve unutulan teknikleri yeniden hatırlamak gerekir. Fotoğrafçılık eğitimi sonunda kursiyerlerin edindikleri kazanımlar ise şöyledir:

  • Karanlık oda ve dijital fotoğrafçılık uygulamalarına aşina olma,
  • Fotoğraf makinesinin nasıl kullanılacağını öğrenme,
  • ISO, diyafram ve enstantane üçlüsünün birlikte nasıl kullanılacağını bilme,
  • Profesyonel fotoğrafçılık için gerekli ekipmanlarının neler olduğunu öğrenme,
  • Fotoğrafta ışık kullanımının detaylarını bilme,
  • Fotoğrafın olmazsa olmaz unsuru olan kompozisyonu kadraja nasıl dahil edeceğini öğrenme,
  • Fotoğraf düzenleme programlarının genel kullanımı hakkında bilgi edinme.

Fotoğrafçılık Eğitimine Kimler Katılabilir?

Fotoğrafçılık eğitimi, fotoğrafçılık bilgisini artırıp amatör veya profesyonel fotoğrafçılık ile ilgilenmek isteyen herkese açıktır. Ayrıca;

  • fotoğraf makinesine sahip olup henüz kullanmayı bilmeyenler,
  • fotoğraftaki kompozisyon kurallarını uygulayamayanlar,
  • hangi fotoğraf ekipmanını alması gerektiğine karar veremeyenler,
  • ISO, diyafram ve enstantane kullanımında sorun yaşayanlar,
  • ileri seviye fotoğrafçılık eğitimi öncesinde bilgilenmek isteyenler,
  • lensler konusunda yeterli bilgiye ve kullanıma sahip olmayanlar eğitime katılarak fotoğrafçılık alanında bilgi sahibi olabilirler. Yine güzel sanatların bir bölümü olarak fotoğraf programına başvurmak isteyenler de yetenek sınavlarına hazırlık için kapsamlı fotoğrafçılık kursuna katılabilirler.

Fotoğrafçılık Sertifikası Ne İşe Yarar?

Fotoğrafçılık sertifikalı programına katılanlar, başarılı bir eğitim sonrasında fotoğrafçılık sertifikası almaya hak kazanırlar. MEB veya kurum onaylı verilen sertifika, amatör ve profesyonel fotoğrafçılığa dair bilgi sahibi olunduğunu gösteren bir belgedir. Alınan fotoğrafçılık sertifikası, özellikle mesleki fotoğrafçılık konusunda iş imkanları yaratır. Kursiyer, aldığı temel veya ileri düzey fotoğrafçılık sertifikasıyla alanda çalışmaya yetkin olduğunu kanıtlar.

Ayrıca kursiyer, öğrendiği bilgileri uygulayabilecek seviyeye ulaştığını da belgelemiş olur. Genel olarak fotoğrafçılık alanında içerik üretmek ve yaratıcılığı göstermek için yetkinlik sahibi olunduğunu göstermek gerekir. Yine fotoğrafçılık bilgisi isteyen belli başlı iş alanlarında çalışmak için de öne çıkarıcı sertifikalardan biri, fotoğrafçılık sertifikasıdır.

Video, grafik tasarım, halkla ilişkiler, muhabirlik ve reklamcılık gibi alanlarda, fotoğrafçılık bilgisi öne çıkarıcı bir özelliktir. Kursiyer, edindiği bilgileri geliştirmesi durumunda kendine fotoğrafçılık alanında bir kariyer yaratabilir. Aynı zamanda amatör fotoğrafçılıkta da ilerleyip kendini geliştirmeyi düşünebilir.

Fotoğrafçı Ne İş Yapar?

Fotoğrafçı, freelance veya kuruma bağlı olarak çalışabilir. Profesyonel fotoğrafçılık alanı ise birkaç dala ayrılır. Bundan dolayı da fotoğrafçı, uzmanlaşmak istediği fotoğrafçılık dalını tercih ederek o alanla ilişkili fotoğraf çeker. Profesyonel bir fotoğrafçı, sadece fotoğraf çekmez. Fotoğraf çekimi için gerekli tüm akışı planlar ve ön hazırlıklar için fotoğraf ekibini yönetir. Ayrıca fotoğraf çekimi dışında fotoğraf düzenlemesini de çoğu zaman fotoğrafçının kendisi yapar. Profesyonel fotoğrafçı, aldığı eğitim, işin niteliği ve yaratıcılığına bağlı olarak tek çekim, katalog çekim veya proje çekim işlerini yerine getirir.

Fotoğrafçı Olmak İçin Ne Gerekir?

Fotoğrafçı olmak için üniversite bölümleri, kurslar veya alan deneyimi tercih edilebilir. Alanında uzman ve başarılı bir fotoğrafçı olmak için ise uzun süreli deneyime ve ileri düzey fotoğrafçılık bilgisine ihtiyaç vardır. Fotoğrafçı olarak sektörde görev almak için fotoğrafçılık alanında eğitim seviyelerini artırmak gerekir. Temel fotoğrafçılık kursu yanında, spesifik bir fotoğrafçılık dalında da uzmanlık bilgisi edinmek şarttır. Bunun yanında İngilizce dilini bilme, alanı takip etme, iletişim becerilerine sahip olma ve iletişim ağını da geliştirme de sektörde öne çıkarıcı özelliklerdendir. Ayrıca grafik tasarım ve video alanında bilgi edinmek de sektörde iş bulmayı kolaylaştıran bir yetkinliktir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.