Ana SayfaBlogArıcılık Malzemeleri Nelerdir?

Arıcılık Malzemeleri Nelerdir?

Arıcılık yapacak kişilerin öncelikli olarak bilgi sahibi olması gereken konu arıcılık malzemeleridir. Arıcılığa başlamadan önce arı tedarik etmek ve arıcılık malzemeleri için de belli bir bütçe ayrılmalıdır. Öncelikle kovana ihtiyacınız vardır. Çünkü hepinizin tahmin ettiği gibi arı malzemesi için en temel ihtiyaç, kovandır. (Standart çerçeveli kovanlar günümüzde kullanılan arıcılık kovanı ismiyle Langstroth kovandır.)

Arıcılık malzemeleri arasında en önemli sayılan kovanların ana bölümleri, örtü tahtaları kapak, ballık, kovan ve kovan dip tahtası olarak belirli parçalara ayrılmaktadır. Ayrıca kovanlarda arı malzemesi olarak ana arı ızgarası, başka bir arı malzemesi uçuş tahtası, uçuş deliği sayılabilir.

Tabi ki arı malzemeleri bunlarla sınırlı değildir. Maskeler, arıcı körüğü gibi ürünler de önemli arıcılık malzemeleri arasında sayılmaktadır. Arıcılık malzemesi arasında bulunan maskeler, vücudu bel kısmına kadar da kapatabildiği gibi yalnız baş kısmı da kapatabilir. Ayrıca boydan boya tulumlarda arıcının tercihine göre kullanılabilir ürünlerdendir. Arıcı körüğünün ise kullanım amacı, arıları sakinleştirmek ve rahat bir şekilde çalışmayı sağlayabilmektir.

Arıcılığa başlamayı düşünüyorsanız kovan, maske, körük gibi ana arıcılık malzemelerinin yanında diğer önemli yan malzemeleri de bilmeniz gerekmektedir. Arıcılıkla ilgili temel malzemelerin neler olduğunu bu yazıda detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Gelin şimdi sizlerle arıcılık malzemelerini daha yakından tanıyalım.

Temel Arıcılık Malzemeleri

Kovan

Arıcılıkta kullanılan en önemli malzemelerin başında standart çerçeveli kovanlar gelmektedir. Bugünkü modern arıcılıkta genel olarak kullanılan tipi Langstroth kovanlardır. Bunlar ahşap ve strafor malzemeden yapılmıştır. Seyyar arıcılık için de Langstroth kovanlar tercih edilmektedir.

Kovan Bölümleri

Kovanların temel olarak bölümleri, kapak, örtü tahtaları veya örtü bezleri, ballık, kuluçkalık ve kovan dip tahtasından oluşur. Kovanlarda aynı zamanda ana arı ızgarası, çerçeveler, uçuş tahtası, uçuş deliği, pul, menteşe, yay ve cıvatalar da yer almaktadır.

Arıcı Körüğü

Arıcının koloni kontrolleri sırasında sürekli olarak kullanıldığı, arıları sakinleştirip zararsız hale getirdiği ve rahat bir alettir. Paslanmaz çelik ve galvanizli saç levhadan yapılmıştır. Körük genelde silindirik yapıda olup duman verici maddelerin yakıldığı depo kısmı, hava pompalayarak yanmayı kolaylaştıran ve çıkan dumanı üfleyen körük kısmı ile dumanın püskürtüldüğü huni şeklindeki ağız kısmı olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Kuru talaş, kuru ot ve çam pürü en iyi yakıtlarıdır.

Maske

Değişik materyallerden farklı tipte maskeler yapılmaktadır. Sadece baş kısmını kapatan veya vücudun bel kısmını kapatan maskeler vardır. Ayrıca boydan tulum ve ekli baş maskeler de kullanılır. Maskenin insanı bunaltmayacak hafiflikte ve arıları kızdırmayacak özelliklerde olması lazımdır. Tüylü olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü tüylü maske, hırçın arılar için iyi bir koruyucu değildir. Maskenin teli 3×3 mm çapında gözenekli ve siyah olmalı, görmeyi engellememeli ve rahat giyilmelidir. Bez kısmı beyaz olmalıdır.

Mahmuz

Çerçevelere temel peteği takarken, madeni tellerin petek izlerine batmasını sağlayan, saplı, dişli bir tekerlekten ibaret araçtır. Pirinçten yapılmıştır. Teli takip eden dişlerin ortası oyuktur. Hafif ateşte ısıtılarak kullanılır.

Eldiven

İnce deri veya kauçuktan yapılır. Hasat esnasında veya arıların hırçın durumlarında arıya eldivenle bakılabilir. Fakat eldivenle çalışmak rahat iş görmeyi güçleştirir.

El Demiri

Kovanı açıp kapamada, çerçeveleri yerleştirmede ve çıkarmada, balmumu kazımada ve örtü tahtalarını kaldırmada arıcıya çok faydalı olan küçük bir demir parçasıdır.

Sır Bıçağı

Bal dolu çerçeveleri süzme makinesine koymadan önce gözler üzerindeki sırları almak için kullanılan uzun bir bıçaktır. Çeşitli tipleri vardır. Elektrikli olanları uygulama ve zaman bakımından çok pratiktir.

Sır Tarağı

Sır alma işini görürler fakat zaman kaybına sebep olduğundan kısa sınırlı alanları açmada kullanılırlar. Sır tarağı ile gözler üstündeki sır alınmak istendiğinde, tarak, ballı peteğin bir ucundan zarı kaldırabilecek şekilde konur ve öteki uca doğru kaydırılır. İşlem bitinceye kadar bu şekilde çalışmaya devam edilir.

Arı Fırçası

Bal hasadı yapılırken, arıları çerçeveden süpürerek uzaklaştırmaya yarar. Standart ölçülerde ve yumuşak uzun tüylü olmalıdır. Ayrıca transfer edilmiş gözlerin aşılama kovanlarından alınırken arıları incitmeden ayırmada kullanılır.

Ana Arı Izgarası

Kuluçkalıkla ballık arasına yerleştirilen, çinko veya paslanmaz çelik telden yapılmış, işçi arıların geçebileceği, ana ve erkek arıların geçemeyeceği bir ızgaradır. Tel aralıkları 0.44 cm’dir.

Arı Kaçıran

Bal hasadında kullanılır. Arıların ballıktan kuluçkalığa inmesine yardımcı olmaktadır.

Erkek Arı KapanıKovan uçma deliği önüne konularak erkek arıların veya yabani arıların kovana girişini önlemek veya ıslah çalışmalarında erkek arıların kovandan çıkarak uçuşunu engelleyen basit bir alettir.

Eşek Arı Kapanı

Eşek arıları ile kesin bir mücadele yöntemi olmamakla birlikte; yuvaların tahrip edilmesi, içine et, balık, ciğer konan tuzaklarla sayılarının azaltılması yoluna gidilmektedir.

Ana Arı Kafesi

Ana arısı olmayan kovanlara ana arı nakletmek veya yaşlı ana arıyı değiştirmek için kullanılır. Dikdörtgen şeklinde olup karşılıklı iki deliğe sahiptir. Boyu 8 cm, eni 4 cm yüksekliği ise 2 cm’dir. Üç odacığın üstleri elek teli ile kapatılmıştır. Her odanın çapı 2,5 cm’dir. İlk iki odaya, içinde ana ile beraber gideceği yerin uzaklığına göre 3-6 genç işçi arı konur. Üçüncü oda kek yeri olup buraya arı keki doldurulur.

Larva Kaşığı

Ana arı yetiştiriciliğinde larvaların ana arı yüksüklerine transfer işleminde kullanılan metal veya plastikten yapılmış alettir.

Kek ve Şurup Çantası (Yemlik)

Bir çıtanın iki yan yüzeyi, şurubu sızdırmayacak şekilde kontraplak ile kapatılır. İçine konan kek veya şurupla birlikte kovanda arılı çerçevelerin sonuna yerleştirilerek verilir. Şuruplu olan çantaya, arı ölümleri olmasın diye tahta bir şamandıra konur.

Arı Santrifüj Makinesi

Farklı kapasitelerde olabilir. Makinenin içine sırları alınmış çerçeveler yerleştirilir. Çerçevelerde dışarıdan bağlı olan kol döndürülür. Hızla dönen çerçevelerdeki bal, merkezkaç kuvvetiyle sırları alınmış gözlerden dökülür. Alttan bir muslukla süzülen ballar kaplara aktarılır. Amacı, balı kolayca süzmek ve kabartılmış petekleri ezmeden tekrar kullanılacak hale getirmektir.

Polen Kapanı

Değerli bir doğal besin olan poleni elde etmek için kullanılır. Kovan uçuş deliğinin önüne takılır. Tarlacı arılar kovana girerken, arka bacaklarındaki polen taneciğini toplayacak fakat toplayıcı arıya zarar vermeyecek şekilde yapılmıştır. Değişik modelleri vardır. Kovanın uçma deliği önüne yerleştirilen veya kovanın altına takılan tipleri geliştirilmiştir. Sürekli olarak kullanıldığında koloniyi zayıflattığı için her arıcıya tavsiye edilmez. Kullanılması, belirli kurallara uymaya ve poleni pazarlama işlerinin düzenlenmesine bağlıdır.

Geri Teli (Çerçeve Teli)

Çerçevelere temel peteği tutturmada kullanılan ve bal süzme esnasında peteklerin bükülerek deforme olmasını önleyen yararlı bir malzemedir.

Biz Matkap Çerçeve Delme Makinesi

Çerçevede tel takılacak yerlerin delinmesinde kullanılır.

Propolis Aparatı

Kovanda örtü bezi veya örtü tahtasının altına çerçevelerin üstüne konularak arıların taşımış olduğu propolislerin toplandığı aparattır.

Arıcılık malzemeleri ile ilgili edinmeniz gereken genel bilgiler bu şekildedir. Arıcılık kurslarına katılarak bu bilgileri daha detaylı öğrenebilir ve uygulama noktasında yapmanız gereken kazanımları edinebilirsiniz. Arıcılık kurslarına katılmak için belirlenen herhangi bir yaş sınırı veya özel eğitim kriteri bulunmadığı gibi arıcılığa merakı olan, kendini arıcılık alanında geliştirmek isteyen ve arı ürünleri üretimi-satışı gerçekleştirmek isteyen herkes arıcılık kursların da eğitim alabilir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.