Yoga Kursu

Yoga Nedir?

Yoga, kısaca Hindistan kökenli bir fiziksel ve zihinsel hareketlerle uygulanan ruhsal rahatlama aracıdır. Yoga sutralarına dayanan temel yoga hareketleri ve öğretisi, ruhsal arınma deneyiminin bir uygulamasını sunar. Yoganın kelime anlamı ise birlik demektir ve bu anlama bağlı olarak yoga ruh, beden ve zihnin birlik olmasına önayak olan rahatlatıcı bir yöntemdir.

Günümüzde yoganın farklı uygulanışları görmek mümkünse de genel olarak yoganın amacı duygusal boşalmayı sağlayarak zihni rahatlatmaktır. Bu amaca yönelik verilen yoga kursları da kursiyerlerin temel ve ileri seviye yoga hareketleri ve bilgisi edinmelerini hedefler. Günümüzde yoga eğitimleri, yoga eğitmeni olmaya yönelik de detaylı programlar sunmaktadır.

Yoga Eğitimi Nedir?

Yoga eğitimleri, temel ve ileri düzey şeklinde uygulandığı gibi yoganın çeşitli konularını kapsayan içeriklere sahiptir. Ayrıca temel yoga ve yin yoga eğitimleri dışında bir de eğitmen adaylarına özel hazırlanan programlar vardır. Genellikle 200 saatlik yoğa eğitmenliği eğitimleri, kursiyerin kariyer fırsatı olarak yoga alanına geçiş yapabilmesine imkân tanır. Yoga kursu, yalnızca yüz yüze eğitim programlarına sahip olmayarak zaman ve mekân sıkıntısı yaşatmayan online eğitim aracılığıyla da veriliyor.

Yoga eğitimleri, yoganın peş peşe hareketleri sergilemek olmadığını aktaran ders içerikleri sunar. Eğitim sürecinde, grup hâlinde yoga için zihinsel ön hazırlıkların nasıl yapılması ve yoga esnasında rahatlama tekniklerinin nasıl uygulanması gerektiğine değinilir. Eğitimler, temel düzey hareketleri sunmakla beraber daha ileri seviye eğitimler zihinsel, ruhsal ve bedensel rahatlamanın uzun vadede etkilerini artırmaya yöneliktir.

Yoga eğitiminin genel ders içerikleri ise şu şekildedir:

  • Yoganın Temel Amacı
  • Yoganın Temel Kavramları
  • Yoga İçin Temel Anatomi Bilgisi
  • Yoga ve Sağlık İlişkisi
  • Yogada Fiziksel Esneklik Hazırlıkları
  • Öz Farkındalığı Geliştirme
  • Temel Egzersizler
  • Doğru Nefes Uygulamaları
  • Yoga Isınma Hareketleri
  • Güne Başlangıç Hareketleri
  • Rahatlama Teknikleri
  • Yoga Sürecinde Odaklanma
  • Yoga Duruşları (Asanalar)
  • Yoga Pozlarının Uygulanışı
  • Yoga Çakraları

Yoga eğitimleri, oldukça çeşitlilik gösterip çocuk yogası, hamile yogası ve eğitmenlik yoga eğitimi olarak birbirinden ayrılır. Temel düzey eğitim alan kursiyerler, ileri seviye tekniklere veya eğitmenlik yoga programına da katılma hakkında sahiptirler.

Yoga Eğitimine Kimler Katılmalı?

Yoga eğitimi, genel olarak herkese açıktır. Kursun asıl hedef kitlesi ise yogayı temel ve ileri seviye öğrenerek hayatında uygulamak isteyenler ve kariyer hedefi olarak yoga eğitmenliğini hedefleyenlerdir. Ayrıca hamileler ve çocuğunu yoga ile tanıştırmak isteyenler de spesifik yoga eğitimlerine katılarak yoganın temel uygulanışını öğrenebilirler. Yine kişisel gelişim odaklı bir eğitim alarak kendine yeni bir yaşam pratiği kazandırmak isteyenler de yoga eğitiminin kazanımlarından yararlanabilirler.

Online Yoga Eğitimi İşe Yarar mı?

Yoga stiline yer veren kurslar, online eğitim aracılığıyla da kursiyerle buluşur. Online yoga eğitimleri da temel seviye yoga pozlarını ve tekniklerini öğrenmek açısından ideal bir başlangıç sunar. Online yoga kursları, yoga pratiği kazanmak ve hareketleri evde uygulamak isteyenlerin tercih edeceği dersler aktarır. Yüz yüze eğitimlerde olduğu gibi yoga pratiği kazanıldığını belgeleyen sertifika da kursiyere verilir. Bununla birlikte online yoga kursları, çoğunlukla meditasyon şeklinde ilerler ve temel düzey bilgiler sunar. Yoga eğitmeni olmak için de temel düzey online yoga kursları iyi bir başlangıçtır.

Yoga Sertifikası Nasıl Alınır?

Temel, ileri düzey ve eğitmenlik yoga eğitimleri sonrasında başarılı bir eğitim süreci geçirenlere sertifika verilir. Sertifikaya hak kazanmak için genellikle sertifika sınavı düzenlenir. Bazı kurs merkezleri ise katılım belgesi sunar. Kursiyerlerin merak ettiği yoga eğitmenlik sertifikası için ise eğitimin ders içeriklerini işleyen sınav uygulaması yapılır. Genellikle yoga eğitmenlik sertifikası almak için en az 50 puan almak gerekir. Sınavdan başarıyla ayrılan kursiyerler, başarılarını belgeleyen kurs bitirme sertifikaları ile yoga eğitmenliğini alanında kendilerini gösterme yolunu açarlar.

Yoga Sertifikası Ne İşe Yarar?

Alınan yoga sertifikası, kursiyerin yoganın temel ve ileri uygulamalarına vâkıf olduğunu gösterir. Kişisel gelişim odaklı bir sertifika olan yoga kurs bitirme belgesi, yoga eğitmenliğini içerdiğinde ise mesleki gelişim için bir başlangıç olur. Yoga eğitmenlik sertifikası alan kursiyerler, temel veya ikinci kariyer hedefi olarak yoga eğitmenliğini yerine getirebilirler. Yoga eğitmeni olmak için ise kursiyerlerin kendilerine katması gereken bazı bilgi ve yetkinlikler de söz konusudur. Bununla birlikte temel düzeyden başlamak üzere alınan yoga eğitmenlik kursları, yoganın prensiplerini ve uygulamalarını öğrenmek için doğru bir başlangıçtır.

Yoga Eğitmeni Nasıl Olunur?

Yoga ile taşınan ve zamanla yoga yapmayı sevenler, eğitmenlik kariyerini de düşünebilirler. Yoga eğitmenliğini doğru bir şekilde icra etmek için ise yoga sevgisi yanında eğitmenlik vasıflarını barındırmak da önemlidir. Uzun süreli ve kapsamlı yoga dersi veya eğitimi alan kursiyer, kariyer hedefine göre yoga eğitmenliğini düşünebilir.

Eğitmen olmak isteyenler, yoganın süregelmiş öğretisine sadık kalarak bu öğreti doğrultusunda aktarım yapmaya hazır hissetmelidirler. Ayrıca alacakları yoga eğitimlerinin, ileri seviye bilgiler sunan eğitmenlik eğitimleri olmalarına dikkat etmeleri gerekir. En az 200 saatlik yoga eğitmenlik eğitimi neticesinde, kağıt üzerinde yoga eğitmenliği mesleğine geçiş yapılabilir. Başarılı bir yoga eğitmeni olmayı hedefleyenler ise mesleki gelişim açısından yoga öğretisini araştırmaya devam ederler. Yoga eğitmenlik sertifika programına katılmak isteyenler, kursların ders içeriklerini ve kazanımları öğrenerek daha faydalı bir eğitim süreci deneyimleyebilirler.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.