Ana SayfaKurslarMeslek EdindirmeOyun Terapisi Eğitimi

Oyun Terapisi Eğitimi

Oyun Terapisi Ne Demek?

Oyun terapisi, çocuklara yönelik uygulanan en etkili psikoterapi yöntemlerinden biridir. Oyun terapisinin tarihi, çocuk psikolojisi çalışmalarına dayanır. 1900’lı yıllarda yavaş yavaş çocuk psikoterapisine bağlı olarak çocukları kapsayan terapi yöntemleri de düşünülmeye başlanmıştı. Bu çalışmalarının neticesinde oyun terapisi kavramı ortaya çıktı.

Oyun terapisi, kendini sözcüklerle ifade etme yetkinliğine sahip olmayan çocukların duygu ve düşüncelerini açığa çıkaran bir yöntemdir. Oyun terapisinin uygulanmasında önerilen yaş aralığı ise 2-12 yaş olarak belirtilir. Bu yaş aralığındaki çocuklar yaşadıkları sarsıcı deneyim ve sorunları oyunlarla açığa çıkarır. Bundan dolayı da onlara uygun oyun terapi yöntemi uygulanır. Oyun terapi yöntemini uygulamaya yetkili olanlar ise oyun terapistleridir. Oyun terapistlerinin kendilerine kattıkları eğitimlerden biri ise oyun terapisi eğitimidir.

Oyun Terapisi Eğitimi Nedir?

Oyun terapi kavramı, epey geniş bir yöntemler ağına sahip olduğundan oyun terapi eğitimleri de çeşitlidir. Genel oyun terapi eğitimi olduğu gibi çocuk merkezli oyun terapisi, filial oyun terapisi, deneyimsel oyun terapisi gibi alt tür eğitimler de vardır. Genel oyun terapisi eğitimi, uzmanlık bilgilerine sahip olarak çocuk psikoterapisi hakkında bilgi edinmek isteyenlere yöneliktir.

Oyun terapi eğitiminde, çocuk psikolojisi esas alınır ve oyun ile çocuk arasındaki ilişkiye değinilir. Terapötik oyun kavramı aracılığıyla da çocuğun oyun terapisine nasıl uyum sağlayacağı açıklanır. Özellikle oyun terapisi uygulayıcıları, eğitime katılarak alan içi bilgilerini geliştirme fırsatı bulurlar. Temel olarak eğitimde de oyun terapisinin nasıl uygulanacağına yönelik ders içerikleri yer alır.

Oyun terapisi eğitimi ders içerikleri şöyledir:

  • Oyun Nedir?
  • Terapötik Oyun Nedir?
  • Oyun Terapisinin Tarihçesi
  • Oyun Terapisinde Kullanılan Teknikler, Kuramlar ve Yaklaşımlar
  • Oyun Terapistliği Nedir?
  • Oyun Terapistinin Özellikleri
  • Oyun Odası ve Oyun Materyalleri
  • Oyunda Kullanılan Temalar
  • Oyun Terapisinde Etik Sınır ve Kurallar
  • Oyun Terapisi Neden Kullanılır?
  • Oyun Terapi Vaka Örnekleri

Oyun terapi eğitim programı, yüz yüze ve online eğitim koşullarına bağlı olarak verilir. Genel oyun terapisi eğitimi sonrasında kursiyerin yetkinliğini belgeleyen oyun terapisi sertifika da sunulur. Tüm oyun terapi eğitimlerinin amacı ise kursiyerin çocuk ile oyun arasındaki bağı keşfetmesini sağlamak ve oyun terapi uygulamasının aşamalarını aktarmaktır. Bazı oyun terapi eğitimlerinin adı da bu sebeple oyun terapisi uygulayıcı eğitimidir.

Oyun Terapisi Eğitimi Nereden Alınmalı?

Fiziki ortam dışında online eğitim seçeneğini de barındıran oyun terapisi eğitimi, sürekli eğitim merkezleri ve psikoloji merkezleri tarafından verilir. Oyun terapistliği mesleğini düşünen ilgili bölüm mezunları, uzun süreli eğitim alarak mesleki bilgi ve yetkinliklerini artırmayı tercih edebilirler. Bu süreçte eğer çalışma durumları varsa online oyun terapi eğitimlerine de yönelebilirler. Bununla birlikte online eğitimlerin uzun süreli olmalarına da dikkat etmeleri gerekir. Yine kursu alacakları merkezi araştırmaları ve eğitim için nasıl bir ders içeriği hazırlandığına bakmaları gerekecektir. Ayrıca kursiyer adaylarının süpervizyon içeren eğitimlere yönelmeleri de daha doğru bir tercih olacaktır.

Online Oyun Terapisi Faydalı mıdır?

Online oyun terapisi eğitimi, özellikle çalışan kesime yöneliktir. Zaman ve mekân kısıtlaması olmadan bilgi aktaran online eğitim, kursiyerin kazanım elde etmesine yönelik ders içerikleri sunar. Oyun terapisinin teorik ve pratik bilgi akışını sunan online oyun terapisi eğitimi, kurs merkezleri tarafından verilir.

Online eğitim sürecinde de kursiyerin bilgi kazanması için canlı ders, PDF içerikler, video ders içeriği ve süpervizyon uygulamasına yer verilir. Diğer kurs seçeneklerinde olduğu gibi online oyun terapi eğitimlerinde de oyun terapisi sertifikası verilir. Genellikle sertifika türleri, üniversite ve kurum onaylıdır. Ayrıca online oyun terapi eğitimi; oyun terapi türlerini de kapsayacak ölçüde bir içerik sunar.

Oyun Terapisi Eğitimine Kimler Katılabilir?

Oyun terapi eğitiminin başlıca hedef kitlesi, oyun terapisti olma yetkisine sahip bölüm mezunlarıdır. Söz konusu bölümler, psikoloji ve PDR bölümleridir. Bununla birlikte klinik psikoloji üzerine yüksek lisans veya doktora bitiren bazı bölüm mezunları da oyun terapistliği mesleğine geçebilirler. Yine psikoloji ve PDR mezunlarının da terapist olmaları için klinik psikoloji üzerine yüksek lisans programını bitirmeleri gerekir. İlgili bölüm mezunları dışında, bazı oyun terapi eğitimleri herkese açıktır. Ebeveynler, anne-baba adayları ve çocuklarla iletişim hâlinde olanlar da eğitime katılarak çocuk psikolojisine dair yeni bilgiler öğrenirler.

Oyun Terapisi Sertifikası Ne İşe Yarar?

Oyun terapi eğitimleri sonrasında başarılı olan kursiyerlere kurum veya üniversite onaylı sertifika verilir. Sertifikanın alınması için genellikle süpervizyon aşamasını tamamlamak ve sertifika sınavından geçer not almak beklenir. Her iki aşamayı da başarıyla tamamlayan kursiyerler, oyun terapisi sertifikası almaya hak kazanırlar.

Alınan sertifika, ilgili bölüm mezunlarının oyun terapisini uygulayabileceklerini kanıtlar. Bununla birlikte bu kişilerin, klinik psikoloji alanında en az yüksek lisansı tamamlamaları gerekir. Klinik psikolojisi alanında lisansüstü eğitim alan çocuk gelişimi, sosyoloji ve sosyal hizmet mezunları da oyun terapisi eğitimine başvurabilirler. İlgili bölüm mezunları, aldıkları sertifika aracılığıyla iş bulma olanaklarını artırırlar ve kendi mesleki gelişimleri için önemli bilgiler edindikleri kanıtlarlar.

Oyun Terapisti Nasıl Olunur?

Oyun terapisi eğitimi, oyun terapisi olmak için yeterli değildir. Oyun terapistliği mesleğini icra etmek için psikoloji ve PDR bölümü mezunu olmak önemlidir. Bununla beraber klinik psikoloji eğitimini başarıyla tamamlayanlar da psikoloji alanında belli meslekleri yerine getirebilirler. Bu mesleklerden biri, oyun terapistliğidir.

Oyun terapisti olmak için terapistlik mesleğinin eğitimini almak ve becerilerine sahip olmak gerekir. Terapistlik becerileri olarak ise empatik dinleme, geniş bakış açısı, çözüm odaklı yaklaşım ve sözlü ve yazılı iletişim becerileri öne çıkar. Oyun terapisti olma hedefini taşıyan kursiyer, alanın temel bilgilerine aşina olmak dışında terapistlik becerileri edinerek de kendini geliştirir. Ayrıca eğitim programının süpervizyon aşamasında da terapistlik becerilerini ölçmeye dayalı vakalara yer verilir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.