Ana SayfaKurslarMEB OnaylıÖğrenci Koçluğu Kursu

Öğrenci Koçluğu Kursu

Öğrenci Koçluğu Nedir?

Öğrenci koçluğu, eğitim süreçlerinde ve sınavlara hazırlık dönemlerinde öğrencilere yol arkadaşlığı sunan bir meslektir. Öğrencilerin kendi potansiyelleri hakkında fikir sahibi olmadıkları süreçlerde öğrenci koçları, onlara koçluk hizmeti sunar. Böylece daha başarılı bir eğitim hayatı olan ve kişiliği gelişmiş bireyler yetişir. Öğrenci koçları, verdiği koçluk hizmetini aldığı eğitimler neticesinde gerçekleştirir. Öğrenci koçu olmak için denenebilecek eğitim seçeneklerinden biri ise öğrenci koçluğu sertifikalı programdır.

Öğrenci Koçluğu Eğitimi Nedir?

Öğrenci koçluğu eğitimi, eğitim koçu kapsamında öğrenci merkezli koçluk hizmeti vermek isteyenlere yöneliktir. Öğrenci koçluğunu içeren bir üniversite eğitimi bulunmamakla birlikte psikoloji, PDR, sosyoloji, insan kaynakları ve öğretmenlik branşları, öğrenci koçu olmak için okunabilecek bölümlerdendir. Bu bölümlerden mezun olanlar, öğrenci koçluğu eğitimi alarak öğrencileri kapsayan koçluk hizmeti verebilirler. Öğrenci koçu eğitiminin amacı, öğrencilerin sosyal ve eğitim hayatında kendilerini gerçekleştirecek vaziyete ulaşmalarına destek olmayı öğretmektir. Eğitimi almadan, profesyonel koçluk hizmetinden bahsetmek mümkün değildir.

Profesyonel öğrenci koçluğu eğitimi, bir koçun sahip olması gereken bilgileri ve nitelikleri aktarır. Eğitim yoluyla kursiyerler, mesleğin nasıl uygulandığına dair pratik bilgiler edinirler. Eğitimin ders kazanımları dışında, yetkinliği kanıtlayan eğitim sertifikası da öne çıkan bir diğer kazanımdır. Kursiyerler, sertifika sınav uygulamasından sonra üniversite onaylı, MEB onaylı veya kurum onaylı belge alırlar. Hangi belgenin alınacağı ise kurumun kendi kurs politikasına ve anlaşmalarına göre değişir.

Koç adayı, ilgili kurumlarda öğrenci koçu olarak çalışabilmek için koçluk sürecinde nasıl davranacağını bilmesi gerekir. Buna yönelik hazırlanan eğitimlere göz atarak koçluk becerileri hakkında geniş bilgiler edinir. Yine öğrencilerle nasıl bir koçluk süreci ve aslında dostluk geliştirerek ilerleyebileceği dersler aracılığıyla öğrenir. Öğrenci ve kişilik psikolojisi hakkında daha önce duymadığı bilgi ve yaklaşımları öğrenerek profesyonel koçluğu da icra edebilecek bir yetkinliğe sahip olur.

Öğrenci koçluğu eğitiminin genel konu başlıkları ise şu şekildedir:

  • Koçluk Nedir?
  • Koçluk Becerileri
  • Koçluk Sistemi Nedir?
  • Öğrenci Koçluğuna Giriş
  • Koçluğun Aşamaları
  • Öğrenci Koçunun Kişisel Özellikleri
  • Öğrenci ile Etkin İletişim Kurma
  • Mentorlük ve Koçluk Süreci
  • Etkili Çalışma Teknikleri
  • Öğrenci Koçluğunda Uygulanan Yöntemler
  • Öğrenci Koçluğu Görüşmelerinin Uygulanışı
  • Kişilik Türleri
  • Koçlukta Etik Değerler
  • Öğrenme ve Beyin İlişkisi
  • Öğrenci Koçluğunda Hedef Belirleme ve Motivasyon
  • Çatışma Yönetimi
  • Verimli Çalışma Yöntemleri
  • Sınav Kaygısıyla Baş Etme Yöntemleri

Öğrenci koçu olmak isteyen kursiyerler, kurs boyunca edindikleriyle koçluk uygulamasının nasıl gerçekleştiğine yönelik pratik bilgiler kazanırlar. Öğrencilerle nasıl diyaloga geçileceği, sınav dönemlerinde öğrencinin kendi potansiyeline göre nasıl hedef belirleyebileceği gibi öğrenci koçluğu uygulamalarını öğrenirler. Öğrenci koçu adayları, pratik bilgiler kazandıklarını da aldıkları sertifika ile göstermiş olurlar.

Öğrenci Koçluğu Eğitimine Kimler Katılabilir?

Öğrenci koçluğu eğitimi, esasen herkese açık meslek edindirme kursları arasındadır. Özel olarak ise öğrenci koçu olarak çalışmak isteyen psikoloji, PDR, sosyoloji mezunları ve eğitim yöneticileri, eğitime katılarak mesleği icra edebilirler. Bununla beraber farklı bölüm mezunları da kendilerini koçluk alanında geliştirmelerine bağlı olarak eğitime katılabilirler. Genel olarak eğitim hayatında koçluğu gerçekleştirmek isteyen ve mesleki gelişime açık olanlara, eğitimin kapıları da açıktır.

Öğrenci Koçluğu Sertifikası Ne İşe Yarar?

Eğitim sonrası başarılı bir sınav deneyimi yaşayanlara, öğrenci koçluğu veya eğitim koçu sertifikası verilir. Verilen sertifika, kursiyerin mesleğe adım atmaya hazır olduğunun bir ispatıdır. Kursiyer, derslerde karşılaştığı bilgi ve uygulamaları alarak kendi koçluk sürecine özgün bir şekilde uyarlar.

Kursiyer, öğrenci koçluğu eğitimi sayesinde profesyonel koçluğun yetkinliklerini tanır ve koçluk sürecinde öğrenci odaklı bir yaklaşım benimser. Mesleki nitelikleri ve etik kuralları bilen öğrenci koçu adayı, işe alımda da kendisini öne çıkarma olanağına sahiptir. Öğrenci koçluğu sertifikası, ilgili iş alanlarında da öğrenci koçu alımlarını olumlu yönde etkiler. Sertifikayı almak için ise eğitim programlarının derslerini takip etmek ve sınavdan istenen puanı elde etmek gerekir. Belgeyi aldıktan sonra da sertifikanın türüne göre e-devlet üzerinden sorgulama yapılabilir.

Öğrenci Koçları Nerelerde Çalışır?

Öğrenci koçları, eğitim konularının işlendiği her kurumda görev alabilirler. Eğitim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışmandan farklı olarak sadece okullara bağlı olarak çalışmaz. Koçluk mesleğini yerine getirmesinden ötürü geniş çaplı koçluk hizmeti veren danışmanlık merkezlerinde de çalışır. Yine insan kaynakları danışmanlık şirketlerinde de çalışma olanağı vardır. Genel olarak ise öğrenci koçlarını; özel okullarda, etüt merkezlerinde ve koçluk danışmanlık kurumlarında görürüz. Bununla beraber kendini tanıtıp bireysel olarak ilerleyen öğrenci-eğitim koçları da mevcuttur.

Öğrenci Koçu Olmak İçin Gereken Şartlar

Öğrenci koçu olmak için zorunlu olarak tamamlanması gereken bölümler yoktur. Yine de koçluk mesleğini daha iyi uygulamak ve işe alımlarda öne çıkmak için psikoloji, PDR, sosyoloji ve insan kaynakları bölümleri ön planda olan eğitim programlarıdır. İlgili ya da farklı bölümleri tamamladıktan sonra ana hedef olarak veya ikinci kariyer planı olarak öğrenci koçluğu seçilebilir. Özellikle eğitim danışmanlığı, kariyer koçluğu, rehberlik danışmanlık ve eğitim yöneticiliği mesleğindeki kişiler, öğrenci koçluğu mesleğine daha iyi uyum sağlayabilirler.

Öğrenci koçu olmak için gereken bir diğer şart ise mesleki uygulamaları takip etmektir. Koçluk mesleğindeki güncel bilgileri araştırmak ve eğitim sistemindeki gelişimleri takip etmek gerekir.

Hedef kitlesi öğrenciler olan bir meslekte etkin iletişim becerileri de edinir ve öğrenci psikolojisi konusunda geniş bakış açısı geliştirmek lazımdır. Yine öğrenci koçu, koçluk sürecinde anne babalarla da iletişim kurarak öğrencilerle olan görüşmelerine iyi hazırlanır.  Koçluk süreci boyunca da empatik dinleme, çözüm odaklı yaklaşım ve gözlem yetkinliğini kullanır. Sonuç olarak öğrenci koçu, aldığı eğitime ve sertifikalı programa ek olarak kendi mesleki ve kişisel gelişimine yatırım yapmaya devam eder.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.