Ana SayfaKurslarAhşap Oymacılık Kursu

Ahşap Oymacılık Kursu

Ahşap Oymacılığı Nedir?

Oymacılık; taş, mermer, fildişi, kemik, maden ve ahşap üzerine uygulanabilen bir tekniktir, bununla birlikte içinde en yaygın olanı ahşaptır.

Ahşap oymacılığı, mobilya imalatçılığının bir kolu ve bir sanat biçimi olarak, ahşap parçalar üzerindeki dekoratif şekillerden, mobilyalara ve mimari süslemelere kadar her türlü tasarımı kapsamaktadır. Bu süreçte kullanılan ahşaplar sertlik ve yapı bakımından değişkenlik gösterebilmektedir.

Oymacılıkta en çok kullanılan odun çeşitleri; şimşir, çam, armut, ceviz, söğüt, meşe ve abanoz türlerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte malzemenin cinsine göre çeşitli delici, kesici veya yontucu aletler kullanılarak oymacılık işlemleri gerçekleştirilir. Ana hatlarıyla yüzey, üç boyutlu ve dekupe olmak üzere üç kola ayrılan bir sanat türüdür. Yüzey oymacılığı, günümüzde oymacılık denildiği zaman ilk akla gelen oymacılık türüdür.

Ahşap Oymacılığının Tarihi

Oymacılık insanlığın uyguladığı en eski sanatlardan biridir. Köklü bir geçmişe sahip bu kıymetli sanata ait ilk eserlere tarih öncesi dönemlere ait kaya ve mağaralarda rastlanmaktadır. Ahşap oyma sanatı pek çok kıta ve topluluk içinde köklü bir geçmişe sahiptir. Bilinen en eski ahşap oymacılığı eserleri, Mısır’ın kuru iklimi sayesinde şeklini kaybetmeyen, Şeyh El-Beled heykelidir.

Osmanlı Devleti’nde de geniş yer bulan ahşap oymacılığı alanında birçok usta yetişmiştir. Hem mesleki hem sanat yönü bulunan bu alanda eser veren ustalara da o dönem nakkâş, nahhât, kendekâr ve kalemkâr gibi isimler verilmiştir.

Ahşap oyma sanatı günümüzde gelişen teknoloji sayesinde birçok alanda devam eden tek tip yapılaşmanın ve betonlaşmış mimarilerin içinde birer sanat eseri gibi görülmektedir. Hem mesleki hem de sanat alanında birçok ürün ortaya konmaktadır.

Geçmişte çalışma işleyişinin yanında günümüzde ahşap oymacılığı makinalarla da yapılabilmektedir. Fakat ürün tasarımlarının son aşamasında bulunan ince detaylarda ve estetik dokunuşlarda keskin ahşap oyma setleri kullanılmakta ve el işçiliği gerekmektedir.

Ahşap Oymacılık Kursu Nedir?

Ahşap oymacılık kursu, mobilya dekorasyon alanlarında kullanılan ev eşyalarına, görsel zenginlik kazandırmak amacıyla doku özellikleri doğrultusunda motifler işleyerek gerçekleştirilen bir el sanattır. Ahşap oyma işleminde kullanılan tüm motifler, geçmiş dönemlerin mimarisini, inanç ve kültürel yapılarını yansıtırlar. Anadolu Selçuk döneminde geliştirilen oyma sanatı, minber, sanduka, kürsü, rahle, dolap kapağı, kapı ve pencere kanatlarında yer alarak estetik ve zenginliği temsil etmiştir.

Ahşap oymacılığı sanatı sayesinde görsel bakımdan zenginleştirilmiş pek çok ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin yanı sıra yazı karakterlerinin de oluşturulduğu ahşap sanatında günlük kullanım ürünlerine de sıkça yer verilmektedir. Özellikle iki katlı eski evlerin merdivenleri, ahşap oymacılığı ürünü olarak tanımlanabilmektedir. Bu alanlarda iş sahibi olabilmek adına küçük yaşlardan itibaren usta çırak ilişkisi ile yetişmek veya bir ahşap oymacılığı kursuna katılmak gerekmektedir.

Kurs süreçlerinde;

  • Elde oyma ve şekillendirme,
  • Dekupe oyma
  • Yüzey oyma
  • Doğal şekil oyma

Bu alanda kendini geliştirerek eğitimlerini tamamlayan kişiler sertifika almaya hak kazanan ahşap şekillendirme sanatçıları kendi atölyelerinde çalışabilir veya çeşitli ürünler tasarlayan kurumların bünyesine dahil olabilir.

Ahşap Oymacılık Kursuna Kimler Katılabilir?

Ahşap oymacılığı kursuna her yaştan ve her gruptan kişiler katılabilmektedir. Fakat bu alan el becerisi ve kesici delici alet kullanımına gerek duyulan bir dal olması sebebiyle ahşap oymacılığı kursuna daha çok 16 yaş itibarıyla başlanması tavsiye edilmektedir. Bununla birlikte;

  • Endüstriyel tasarım
  • Mobilya tasarımı
  • Hobi amaçlı öğrenmek isteyenler
  • Atölyeler, marangoz, fabrikalar ve tersane çalışanları katılım gösterebilmektedir.
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.