10 Parmak Klavye Nedir?
On parmak, klavyeye bakmadan hızlı şekilde klavye kullanımı sağlayan bir yazma tekniğidir. Teknik 1800’lü yıllarda bir mahkeme kâtibi tarafından keşfedilmiştir. On parmak öğrenme teknikleri, klavyeyi değil ekranı takip ederek kas hafızasından yararlanıp hızlı ve hatasız yazmaya dayanır.
On parmak yazma tekniği sayesinde yazılan içeriğe daha çok odaklanmak mümkün olur. On parmak tekniğinde, parmakların kendi bölgesindeki harfe basması amaçlanır. Klavyeler de bu standarda göre üretilmiştir. Q klavyede F ve J harfinde, F klavyede ise A ve K harflerinde hissedilir şekilde çizgi vardır.
On Parmak Klavye Kursu Nedir?
On parmak klavye kursu, klavyenin özelliklerinin anlatılıp doğru ve hızlı şekilde kullanımı için çeşitli tekniklerin kullanıldığı bir eğitim programıdır. 10 parmak klavye eğitimi sırasında on parmak klavye programı gibi araçlar kullanılır. Bu araçlarla birlikte eğitmen gözetiminde on parmak alıştırması yapılır.
Altı veya sekiz parmakla yalnızca ekrana bakarak hızlı yazmayı sağlayan on parmak kursu, hızlı klavye kursu ibaresiyle de anılır. On parmak kursları, bilgisayar başında geçirilen sürenin klavyede tuş aramakla harcanmasının zaman kaybı olduğu savıyla hizmet verir. On parmak klavye kursu online olarak uzaktan eğitim şeklinde de verilir.
On parmak eğitimi veren kurslarda kursiyerlere hızlı klavye eğitimi almak istemelerinin amacı sorularak kursiyerlerden F klavye veya Q klavye arasında seçim yapması istenir. Bu seçimin sonunda eğitim programı belirlenerek F ya da Q klavye 10 parmak eğitimi verilir.
2017 yılı itibarıyla kamu sektöründe, Türkçe diline en uygun klavye türü olan F klavye kullanılır. Bu nedenle kamu sektöründe çalışma amacıyla F klavye öğrenmek isteyen kursiyerlerin tercihi F klavye yönünde olur. Programlama kodlarının İngilizce olması nedeniyle yazılım dünyasında çalışan kişilerin tercihi Q klavye olur.
On parmak kursuna kimler katılabilir konusunda herhangi bir ön koşul yoktur. 10 parmak klavye kursu okur yazarlığı olan herkesin katılımına açıktır. Klavyeye bakmadan hızlı şekilde içerik üretebilmek isteyen metin yazarı ve editörler de hızlı kod yazmak isteyenler de on parmak eğitimi alabilir.
10 parmak eğitimi için talep gösterenler genellikle icra ve zabıt katipliği sınavlarına hazırlanan kişilerdir. Katiplik sınavlarında ihtiyaç duyulan 3 dakikada 90 kelime yazma kuralına bu eğitimler sayesinde uymak mümkün olur. Eğitimler sonunda sağlıklı bir yazma yöntemi olan on parmakla metot kullanarak hızlı yazma tekniği öğrenilmiş olur.
10 parmak klavye eğitimi; bilgisayar işletmenliği veya bilgisayarlı muhasebe gibi alanların odak noktasında olduğu, bilgisayar kursu olarak hizmet veren eğitim kurumlarının eğitim takviminde yer alır. Katiplik sınavlarına hazırlanan kişilerin ilgi gösterdiği bir kurs olması nedeniyle meslek edindirme kursu da sayılır.
On Parmak Kursu Ders İçerikleri
On parmak klavye kursu eğitim programında doğru vuruş tekniklerinden temel sıra tuşlarına klavyeye dair pek çok konuya değinilir. 10 parmak klavye hız testi uygulanarak ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapılır. On parmak klavye dersleri geniş kapsamlıdır. Genel olarak 10 parmak dersi konu başlıkları şöyledir:
- Standart Türk klavye (F klavye) ve Q klavye üzerindeki harflerin dizilişi
- Klavye özellikleri
- Ellerin klavyeye doğru şekilde yerleştirilmesi
- Hızlı yazma teknikleri
- Dikkat yoğunlaştırma ve yanlışları azaltma için çalışma
- Temel, orta ve ileri düzey on parmak klavye egzersizleri
On parmak tekniği sayesinde doğru klavye kullanımı mümkündür. Dijital okur yazarlığın 21. yüzyıl becerileri arasında ilk sırada olduğu göz önünde bulundurulduğunda klavyeyi doğru kullanarak hızlı yazabilmek oldukça önemlidir. Bu da on parmak kursunun en çok talep gösterilen kişisel gelişim kursları olmasına açıklık getirir.
10 Parmak Klavye Eğitimi Alanlar Nerede Çalışır?
10 parmak klavye eğitimlerinde öğrenilen teknikler hem günlük hayatta hem iş hayatında faydalıdır. Dijital dönüşümün yeniden şekillendirdiği ve otomasyonların hâkim olduğu iş dünyasında hızlı klavye yazma tekniklerine hâkim olmak önemli beceridir. Bu beceriye sahip olmak isteyenler daha çok zabıt veya icra katipliği kadroları için düzenlenen sınavda başarılı olmak isteyen devlet memuru adaylarıdır.
10 parmak klavye eğitimi ve on parmak sertifikası alanlar özel sektörde farklı alanlarda faaliyet gösteren işletmelerin tümünde istihdam edilebilir. Bununla birlikte çalışma alanları daha çok şu kurum ve kuruluşlardır:
- Adliyeler
- Noter ve tercüme büroları
- Eğitim kurumlarının büro bölümleri (öğrenci işleri gibi)
- Yayınevleri
- Hastanelerin evrak kayıt birimi
- Matbaalar ve baskı merkezleri
On Parmak Sertifikası Ne İşe Yarar?
10 parmak klavye eğitimi sayesinde bilgisayar klavyesini tanımak, bilgisayar karşısında doğru oturuş tekniği öğrenmek, doğru vuruş ve parmak dizilimi tekniklerini öğrenmek mümkün olur. 3 dakikada 90 kelime yazma teknikleri öğrenmek özellikle de kâtip adayları için yararlı olur. Eğitimin sonunda, e devlet üzerinden sorgulanabilen üniversite veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alınır.
F klavye sertifikası, kamu kurumlarındaki pozisyonlara atanmayı kolaylaştırır. Q klavye sertifikası özel sektörde farklı çalışma alanlarında istihdamda kolaylık sağlar. İşverenler özellikle de bilişim sektöründe hızlı klavye yazma becerisi olan adaylara istihdamda öncelik tanır. On parmak klavye sertifikası olanların güçlü bir özgeçmişi ve istihdam fırsatı olduğu gibi dakikada en az 30-40 kelime yazarak zamanı verimli kullanma avantajı da olur.