Ana SayfaBlogBurdon Dikkat Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Burdon Dikkat Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Anlayarak hızlı okuma becerisini geliştirmek üzere araştırma yaptığınızda karşılaşacağınız kavramlardan biri de Burdon dikkat testidir. Burdon dikkat testi hakkında pek çok detayı yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Dikkat düşünme ve öğrenme için ön koşuldur. Dolayısıyla hızlı ve anlayarak okuma yoğun dikkatle mümkün olur. Bu nedenle hızlı okuma eğitimi öncesinde Burdon testi yapılır. Bu test sayesinde odaklanma konusunda desteğe ihtiyaç olup olmadığı ortaya çıkar. Hızlı okuma tekniklerine hakim olmak ve hızlı okumak için öncesinde bu tekniğin uygulanmasında fayda vardır.

Burdon Dikkat Testi Nedir?

Burdon dikkat testi, hızlı okuma testi olarak da ifade edilir. Zihinsel düzenleyicilerin merkezi olan dikkatin gücünü ve kapasitesini ölçmek amacıyla uygulanan bir testtir. Burdon dikkat testi süresi ve belirli kuralları olan bir testtir.

Burdon testi özellikle de çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılır. Testin uzman kontrolünde yapılması yapılması ve doğru değerlendirilmesi gerekir. Burdon testi eğitim kurumlarında ve psikiyatri kurumlarında yapılır. Testi gerçekleştirme yetisine sahip kişiler şunlardır:

  • Özel Eğitim Uzmanı
  • Psikolog
  • Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmeni/ Uzmanı
  • Psikiyatristler ve Psikiyatri Hemşireleri

Burdon Dikkat Testi Nasıl Yapılır?

Burdon dikkat testi uygulama yetkisi olan kişiler bu testi bireysel olarak uygulayabildiği gibi gruba da uygulayabilir. Hatta genellikle rehber öğretmenler sınıfa grup olarak test uygular. Bu sayede dikkat yoğunluğu ölçülmüş olur ve gerekli önlemleri almak üzerer harekete geçilebilir.

Dikkat testleri arasında en yaygın kullanılan test Burdon testidir. Burdon dikkat testi 10-20 yaş aralığındaki kişilere uygulanır. Test daha çok genel başarı oranlarının yükselmesini sağlamak amacıyla eğitim kurumlarında rehber öğretmenler tarafından uygulanır. Testi psikolojik danışma merkezlerinin online sayfalarından temin etmek mümkündür; fakat Burdon dikkat testi puanlama ve yorumlama yalnızca alanında uzman kişiler tarafından yapılabilir.

Testin uygulanacağı kişilerin motivasyonun yüksek olması ve testi yapmak için istekli olması önem taşır. Test süresi öğrenim seviyesine göre değişkenlik gösterir. İlköğretimin ikinci kademesinde 3 dakika, lisede 2 dakika süre verilir.

Harflere dayanan bu testte araç harflerin dizili olduğu kağıttır. Her sayfada 20 satır, her satırda ise 407 harf vardır. Harfler gelişigüzel dizilmiştir. Harflerin kaç tane olduğu aslında önceden bellidir. Testin uygulanacağı kişiden sayfada bulunan bütün a, b, d ve g harflerini işaretlemesi istenir. Önemli olan nokta bir satırda harflerden sadece birini işaretlememektir.

Burdon Testi Nasıl Yorumlanır?

Test hata oranına göre puanlanarak yorumlanır. İlk satırda başlayan hatanın giderek artması şöyle yorumlanır: Dikkati bir noktada tutmada zorluk. İlk satırlarda yoğun olan hata sonraki satırlarda azalıyorsa odaklanma problemi desteklenirse düzelecektir şeklinde yorum yapılır. İşaretlemenin az olması durumunda dikkati toplayamama sorunu şeklinde yorum yapılır.

Dikkat Geliştirme Etkinlikleri Nelerdir?

Dikkat testlerinin sonucunun olumsuz olması durumunda dikkat geliştirmek ve odaklanmayı artırmak için çeşitli çalışmalar yapmak gerekir. Çocuklar için dikkat geliştirme etkinlikleri şunlardır:

  • Kitap okumak
  • Puzzle yapmak
  • Boyama yapmak
  • Eşleştirme oyunları oynamak

Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve odaklanamama sorunu da çok yaygındır. Hızlı okumanın önündeki bu engeli ortadan kaldırmak için yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Dikkat geliştirme kitapları okumak
  • Dikkati dağıtan görsel ve işitsel tüm uyaranları ortadan kaldırmak
  • Okuma veya çalışma için doğru ortamı oluşturma
  • Kaliteli uyku uyumak
  • Hayır diyebilmek
  • Plansız davranmamak
  • Pomodoro tekniği gibi zaman yönetimi tekniklerini kullanarak zamanı doğru değerlendirmek
  • Tek nokta çalışması yapmak (Bir nesneye 30 saniye boyunca nefesi tutmadan, gözleri kıpırdatmadan bakmak)

Özetle;

Burdon dikkat testi hakkında en çok merak edilen; Burdon dikkat testi nasıl yapılır, Burdon dikkat testi puanlama ve yorumlama süreci nasıldır gibi soruları yanıtladık. Hızlı okumanın gerçekleşmesi için engel kalmaması dikkat eksikliğinin giderilmesiyle de mümkündür. Bu nedenle Burdon dikkat testinin uygulanması ve dikkat gücünün tespit edilmesi önem taşır.

Siz de Burdon testi sayesinde dikkat yoğunluğunuzu ölçebilirsiniz. Okuma hızınızı artırmak için dikkat sorununu çözdükten sonra hızlı okuma egzersizleri ve tekniklerine hakim olabilmek için hızlı okuma eğitimi alabilirsiniz. Ne kadar hızlı okursanız o kadar bilgili olursunuz.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.