Ana SayfaKurslarMeslek EdindirmeMasal Terapisi Eğitimi

Masal Terapisi Eğitimi

Masal Terapisi Ne Demek?

Oyun terapisi türlerinden biri de masal terapisidir. Masal terapisi, çocuğun kendini ifade etmesi için masal anlatımı ve masal çiziminden yararlanır. Oyun terapilerinde olduğu gibi masal terapisinde de önerilen yaş aralığı, 3-13 yaşındaki çocuklara önerilir. Bununla birlikte masal terapi yöntemi, bu yaş aralığındaki çocuklar ile yetişkinlere yönelik de uygulanan bir oyun çeşididir. Masal terapisinin uygulayıcıları ise masal terapistleri olarak adlandırılır. Masal terapistlerinin eğitim kaynaklarından biri ise masal terapisi eğitimidir.

Masal Terapi Eğitimi Nedir?

Masal terapi eğitimi, oyun terapisi ve masal terapisi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere yöneliktir. Kurs, sertifikalı bir eğitim programı sunarak masal terapisini uygulamak isteyenlere, yetkinlik kazandırır. Eğitimin ders içerikleri de masal terapisinden hareket ederek bu terapinin nasıl uygulandığını kapsar. Masal terapi eğitiminde masal terapisti olmak için gereken niteliklere ve terapistin günlük işlerine de değinilir.

Masal terapisi eğitiminin genel ders içerikleri şöyledir:

  • Masal Nedir, Neden Önemlidir?
  • Masal Terapisi Nedir? Ne İşe Yarar?
  • Çocuk ile Masal Arasındaki İlişki
  • Masal Terapi Teknikleri Nelerdir?
  • Masal Anlatma Teknikleri
  • Psikolojide Masalların Yeri
  • Terapi Sürecinde Masal ve Hikâye Kullanımı
  • Masallarda Sembolizm
  • Masal Terapisi Nasıl Uygulanır?
  • Masal Terapisti Kimdir, Ne İş Yapar?
  • Masal Terapisinin Faydaları
  • Masal Terapi Süreci Nasıl Yönetilir?

Eğitimde, masal terapisinin neden önemli ve gerekli olduğu üzerinde de durulur. Buradan hareketle etkin bir masal terapi sürecinde muhakkak dikkat edilmesi gerekenlere de atıf yapılır. Ayrıca ebeveynlerin de yararlanabileceği masal anlatma ve çocuk psikolojisi anlayabilme tekniklerine yer verilir.  Eğitim sonrasında verilen masal terapisi sertifikası ise masal terapisti olmak isteyenlerin yetkinliklerini ve bilgilerini ifade eder.

Masal terapi eğitimleri genellikle yüz yüze veya online eğitim ile kursiyere ulaşır. Masal terapi eğitiminde verilen sertifika tipi ise genellikle üniversite veya kurum onaylıdır. Masal terapisi olmak isteyenlerin bilgi kaynaklarından olan masal terapisi kursu, uzun ve kısa eğitim dönemlerinin sonunda kursiyerlere ulaşır.

Online Masal Terapisi Eğitimi Faydalı mıdır?

Online masal terapisi eğitimi, masal terapisti olmak isteyenlerle beraber masal terapisi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenleri de açıktır. Online masal terapi eğitiminde, bilgilendirici ve öğretici ders konuları; canlı ders, PDF içerikler ve video ders içeriklerine bağlı olarak sunulur. Online oyun ve masal terapi eğitimleri de masal terapisti olmak isteyenlerin tercih edebileceği eğitim seçenekleridir. Bununla beraber bazı online masal terapi eğitimleri, daha kısa bir eğitim sunabilir. Yine bazı online eğitim platformları, sertifika yerine katılım belgesi de verebilir.

Masal Terapisi Eğitimine Kimler Katılabilir?

Genel olarak masal terapi eğitimi, tüm kursiyer adaylarına açıktır. Bununla beraber sertifikalı eğitim programının hedef kitlesi, masal terapisti olmak isteyenlerdir. Masal terapisi olarak görev alabilecek kişiler ise psikoloji ve PDR mezunlarıdır. İlgili bölüm mezunları, terapist olma şartlarını tamamlamaları durumunda masal terapisi alanına geçiş yapabilirler. Bununla birlikte kendi iş alanlarında çocuk psikolojisine dair bilgi sahibi olmak isteyen aile danışmanlığı, çocuk terapistleri, çocuk gelişimi ve okul öncesi öğretmenleri de kurstan yararlanabilirler. Yine çocuk sahibi olan ebeveynler veya olmaya hazırlanan ebeveyn adayları da eğitim aracılığıyla çocuk psikolojisi içeren bilgilere sahip olabilirler.

Masal Terapisi Ne İşe Yarar?

Çocukların iyi hissetmelerine yönelik uygulanan masal terapisi, esasen çocuğun ifade alanı keşfetmesine de önayak olur. Çocuklar, oyun ve masallar yoluyla kendi duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi tercih ederler. Oyun terapi türlerinden biri olarak öne çıkan masal terapisi, masal çizme ve masal anlatımı ile çocuğun içsel süreçlerini açığa çıkarır.

Bu yöntemde baskı veya zorlama olmadığı için çocuğu oyun sahasında serbest bırakmak hedeflenir. Çocuk, masal terapi sürecinde kendisi bir masal anlatır veya psikoanalitik öykülerle masal terapistinin anlattığı masalları tamamlar. Yine kum tepsisine masal çizme de terapide yeri olan yöntemlerden biridir. Masal terapisinde kullanılan yöntemler, çocukların terapi esnasında açılmalarını ve yaşadıklarını rahatça ifade edebilmelerini sağlar. Bireysel terapiler yerine 3-13 yaş aralığındaki çocuklara oyun terapi türleri önerilir. En çok kullanılan oyun terapisi çeşitlerinden biri olarak da masal terapisi öne çıkar.

Masal Terapisi Sertifikası Nasıl Alınır?

Yüz yüze veya online eğitim veren kurumlar, eğitim sonrasında sertifika sınavı uygulaması başlatırlar. Sertifika sınavı, kursiyerin eğitimdeki kazanımları ne derece öğrenip öğrenmediği ölçer. Sertifika sınavı, ders içeriklerini ve kazanımlarını içeren bir çoğunlukla test şeklindeki bir uygulamadır. Eğitim programının tamamlanmasının ardından uygulanan sertifika sınavı geçer notunu, genellikle eğitimi veren kurum belirler. Belirlenen geçer notu aşan kursiyerler, masal terapisi sertifikası almaya hak kazanırlar.

Sertifikası alan masal terapisti adayları, bilgilerini ve yetkinliklerini sertifika yoluyla kanıtlayabilirler. Aile danışmanı adayları, çocuk gelişimi, özel eğitim ve okul öncesi öğretmenleri de kendi iş alanları için öne çıkarıcı bir sertifika almış olurlar.

Masal Terapisi Eğitimi Kazanımları

Masal terapi eğitimine katılan kursiyerler;

  • Masalların çocuk psikolojisindeki yerini,
  • Masalların ifade aracı olarak nasıl kullanılabileceğini,
  • Masal anlatma tekniklerinin neler olduğunu,
  • Masal anlatımında dikkat edilmesi gerekenleri,
  • Psikoanalitik masalların hangi ögeler taşıması gerektiğini,
  • Psikolojide masalların ne ifade ettiğini,
  • Masalların terapi yöntemi olarak nasıl kullanıldığını,
  • Masal terapistinin görevlerini,
  • Masal terapistinin terapiyi nasıl yönetmesi gerektiğini,
  • Masal terapi sürecinde çocuk psikolojisinin nasıl ele alınması gerektiğini,
  • Masal terapisinin nasıl planlanacağını,
  • Masal terapisinin kimlere uygulandığını,
  • Masal uygulamalarının neler olduğunu,
  • Masal analizlerinin ve terapi sürecinin nasıl ele alınması gerektiğini,
  • Masal terapisi esnasında dikkat edilmesi gerekenleri,
  • Masal terapi seanslarının düzenlenmesi ve ayarlanmasının hangi aşamalardan oluştuğunu öğrenmiş olurlar.

Masal Terapisti Nasıl Olunur?

Masal terapisti olmak için çocuk psikolojisi ve genel olarak psikoloji alanında bilgi sahibi olmak gerekir. Türkiye’de oyun ve masal terapisi alanında uygulama yetkisine sahip olmak için terapistlik şartlarını yerine getirmek gerekir. Terapist olmanın ön koşulu ise klinik psikolojiyi içeren yüksek lisans veya doktora programını tamamlamaktır. Terapist adayları ayrıca oyun terapisi özelinde uzmanlaşmak için oyun terapisi veya masal terapisi eğitimleri de alabilirler.

Masal terapisti adaylarının, terapi yetkisine sahip olması için gerekli olan süpervizyon aşaması da oldukça önemlidir. Terapist adayları, süpervizyon aracılığıyla terapist olmanın gerekliliklerini ve becerilerini öğrenir. Bu aşamadan geçemeyen adaylar, terapistlik mesleğini de yerine getirmekte yetersiz görünürler. Genel olarak masal terapisti olmak için terapistlik bilgisine ve becerilerine sahip olmak gerekir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.