Girişimcilik Kursu

Girişimcilik Nedir?

Girişimcilik, yaşadığımızın dönemin iş dünyasını anlatan en önemli kavramlardan biridir. Günümüzde herhangi bir sektör veya alan dahilinde yenilikçi ya da üretken bir hamle uygulaması başlatılmasına girişimcilik denir. Girişimci ise girişimcilik fikirlerini ve uygulamalarını başlatan asıl kişidir. Bizzat kendisi ya da bir ekip dahilinde ekonomik değere sahip bir fikri ya da işi ele alarak girişimcilik faaliyetlerini başlatır. Girişimci olmak için ise yeterli sermaye dışında girişimciliğin nasıl uygulanacağına yönelik bilgi ve fikir sahibi olmak da gereklidir.

Girişimcilik Eğitimi Nedir?

Girişimcilik eğitimi, uygulamalı girişimcilik söz konusu olduğunda kişinin nasıl hareket etmesi gerektiğine dair plan ve uygulanabilir bilgiler sunar. Çağımızın en öne çıkan girişimcilik alanları ise dijital girişimcilik, ileri girişimcilik ve sosyal girişimciliktir. Eğitim seçenekleri de girişimciliğin alt dallarını içererek kursiyerlere ulaşır. Bununla birlikte genel girişimcilik eğitimleri de söz konusudur.

Girişimcilik eğitiminin amacı, genellikle küçük veya orta ölçekli bir işletmecilik fikrinin potansiyeli hakkında çıkarımlar yapmaktır. Girişimci adayı, eğitime katılarak kendi alanında girişimciliğin nasıl gerçekleşeceğine dair fikir sahibi olur. Ayrıca ülkemizde de geçerli olan KOBİ eğitimleri ve teşvikleri de olduğundan bu alanda eğitim almak, kişinin fikrini en iyi şekilde geliştirmesi ve yapılandırması adına değerlidir.

Girişimcilik fikrinin kâr getirmesi ve iş planını genişletmek için girişimciliğin gerçekte ne anlama geldiği bilerek hareket etmek gerekir. Süreçte nelere dikkat etmek gerekir, hangi yönetim aşamalarını uygulamak lazımdır gibi soruların cevabını, ilgili eğitimler verir. Girişimcilik eğitimleri, genel olarak üniversite onaylı veya kurum onaylı sertifika verir. Ayrıca KOSGEB kapsamında geleneksel girişimcilik ve ileri girişimcilik eğitimleri de vardır. Yine online eğitime bağlı olarak verilen girişimcilik eğitimleri de söz konusudur.

Girişimcilik kursu genel ders içerikleri ise şu şekildedir:

  • Girişimcilikte İş Modelleri- İşletme Geliştirme Fikri
  • Girişimciliğin Temel Kavramları
  • Girişimcilik Süreçleri
  • Girişimcilikte Müşteriler
  • Girişimciliğin Etik Kuralları
  • Girişimciliğin Hukuki Altyapısı
  • İş Planını Geliştirme
  • Girişimcilikte Finansal Yönetim
  • Risk Yönetimi
  • Stratejik Yönetimi
  • Girişimcilikte Yol Haritası Belirleme

Günümüzde girişimciliği tam anlamıyla gerçekleştirmek için işin arka planına dair bilgilere sahip olmak gerekir. Alınan eğitim, yalnızca ilgili alanda faaliyete geçmeye hazır olmak için değildir. Yenilikçi fikir ve yaratıcılık kapsamında bilgilenmek isteyenler de girişimcilik eğitiminin muhataplarıdır.

Girişimcilik Eğitimine Kimler Katılmalı?

Yeni bir iş fikri geliştirmek isteyenler ve girişimcilik hakkında gerekli süreçleri öğrenmek isteyenler, eğitimin asıl hedef kitlesidir. Girişimcilik eğitimine; yönetici adayları, lider adayları, departman sorumluları ve dijital alanda iş kurmak isteyenler katılabilirler. Bir işletme fikrini uygulamaya dökmek isteyen sermaye sahipleri de eğitime katılarak girişimciliğin süreçlerine vâkıf olabilirler. Genel olarak ise eğitim, okur-yazar olan herkese açıktır.

Girişimcilik Sertifikası Ne İşe Yarar?

Girişimcilik eğitimi sonrasında verilen sertifika, girişimcilik alanında bilgi ve fikir edinildiğinin bir göstergesidir. Yapılan sertifika sınavın sonrasında kursiyerin, başarılı bir şekilde kursu bitirdiğine dair katılım belgesi veya girişimcilik sertifikası verilir. Alınan girişimcilik sertifikası, öncelikle kursiyerin kendi iş alanında bilgi ve fikir edinerek yetkinliğini geliştirdiğinin bir kanıtıdır. Yine bazı girişimcilik desteklerinden yararlanmak için de girişimcilik sertifikasının istendiği durumlar söz konusudur.

Girişimcilik sertifika programının en öne çıkan yararı kişisel açıdan kişinin bilgilerini geliştirme ve fikir yaratma fırsatı sunmasıdır. Ayrıca girişimciliği kapsayan alanlarda, yenilikçi ve yaratıcı adımlar atabileceğini göstermek amacıyla da sertifika faydalıdır. Cv ve ön yazıda belirtmek amacıyla da yazılması gereken sertifika programlarından biri, girişimcilik ve girişimcilik özelinde de dijital girişimcilik sertifikasıdır.

Girişimci Ne İş Yapar?

Girişimci olan kişi, kendi işini kurma amacına yönelik birbiriyle ilişkili süreçleri ele alır. Kurstan, eğitimlerden veya kendi vizyonundan edinilen bilgiler eşliğinde, girişimci kendi işini kurma yolunu açar.

Girişimci, kendi alanında inovasyon veya startup girişimleri geliştirir ve bir plan dahilinde girişimciliğe başlar. Girişimci adayı; işiyle ilgili süreçleri, girişimcilik açısından değerlendirir. Bu süreçte risk analizi, SWOT analizi, dış çevre analizi gibi yöntemlerden yararlanır. Hangi girişimcilik alanında kendini göstermek istediğine bağlı olarak piyasasının güncel durumunu analiz eder.

Girişimcilik faaliyetini kendi planlayacağı gibi bir ekiple çalışarak da faaliyetlere başlayabilir. Girişimciyi, işletmeciden veya yöneticiden ayıran nokta ise ilgili faaliyetlerde girişimcinin daha aktif davranmasıdır. Ayrıca girişimci, kâr-zarar konusunda da belli bir maliyeti üstlenen kişidir. Yönetici ise devam eden bir organizasyona dahil olan ve tepedeki kâr-zararı üstlenmeyen kişidir.

Girişimci Olmak İçin Gereken Şartlar

Girişimci olmak için belirlenen bir eğitim derecesi bulunmaz. Girişimcilik, sınırlı eğitim programlarına bağlı bir alan değildir. Hemen hemen çoğu iş kolunda girişimciliğe uygun yeni iş yaratmak mümkündür. Yeterli sermayesi ve iş kolunda tutunacak bir fikri olan herkese de girişimciliğin kapıları açıktır. Bununla birlikte başarılı bir girişimci olmak için geliştirilebilir kişisel özellikler söz konusudur.

Girişimci kişi, fikrini geliştirmek ve aslında fikrini satmak için insan ilişkilerinde iletişime açık bir özelliğe sahiptir. Bu özellik kapsamında da iletişim ve sunum becerilerini geliştirir. Girişimciler, bir başka özelliği ise analiz yetkinliğine sahip olmalarıdır. Girişimci, riskleri değerlendirir ve minimum risk düzeyine yaklaşmayı hedefler. Liderlik özelliklerine sahip olarak da yöneteceği ekibe liderlik etmeyi ve birlikte yol alacak bir sistem kurmayı ihmal etmez. Ayrıca dijital bir çağda yaşadığının farkındadır ve dijital girişimcilik kapsamında internet pazarlaması ve sosyal medya kullanımına özen gösterir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.