Ana SayfaKurslarMeslek EdindirmeFındık Yetiştiriciliği Kursu Sertifika Programı

Fındık Yetiştiriciliği Kursu Sertifika Programı

Fındık Yetiştiriciliği Nedir?

Fındık ihracatta önemli paya sahip bir kuru yemiştir. Bu durum fındık yetiştiriciliğinin çok daha önem kazanmasını sağlamıştır. Fındık yetiştiriciliği Karadeniz Bölgesi’nde daha çok Ordu ilinde yapılır. Dünyanın en uygun fındık ekolojisinin bulunduğu topraklarımızda fındık yetiştiriciliği yaparken en önemli unsur, bakım ve toprak analizidir. Üreticilerin gübreleme ve budalama teknikleri açısından da dikkat etmesi gereken noktalar vardır.

Fındık Yetiştiriciliği Kursu Süresi

Fındık yetiştiriciliği kursu eğitim programının süresi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından toplam 148 ders saati olarak belirlenmiştir.  

Fındık Yetiştiriciliği Kursu Nedir?

Fındık yetiştiriciliği kursu, eğitim kurumlarının bahçecilik kategorisi altında düzenlediği sertifika programlarından biridir. Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ziraat odaları tarafından eğitim düzenlenmesi de mümkündür. Fındık yetiştiriciliği eğitimi ile fındık tarımı daha bilinçli olarak yapılır ve üretim kayıpları ortadan kaldırılır.

Kurs programında; kursiyerlerin fidan yetiştirme, arazide üretime hazırlık, organik ve kimyasal gübreleme, bitki koruma tedbirleri, budama konularında bilgi sahibi olmaları amaçlanır. Fındık yetiştiriciliğinde iş sağlığı ve güvenliği konusu hakkında bilgi verilmesi de eğitim planına dahildir.

Kurs programının sonunda düzenlenen sertifika sınavına konu olan ve mesleki yeterlilik kazandıran ders içerikleri şöyledir:

  • Botanik Özellikler Bakımından Fındık
  • Fındık Üretim Alanları
  • Bahçe Tesisi ve Dikim Sistemleri
  • Budalama Teknikleri
  • Fındık Bahçelerinin Gübrelenmesi
  • Fındıkta Hasat ve Hasat Sonrası İşlemleri
  • Fındık Zararlı ve Hastalıkları ile Mücadele

Fındık Yetiştiriciliği Kursuna Kimler Katılabilir?

Fındık yetiştiriciliği kursu okuryazar herkesin katılabileceği bir eğitimdir. En az ilkokul mezunu olmak kursa katılmak için yeterli olacaktır. Mesleği yapmaya engel bedensel, ruhsal sorunu olan kişilerin sertifika programına katılmamaları gerekir.

Online Fındık Yetiştiriciliği Kursu Var Mı?

Teknolojideki gelişmelerin eğitim sektörüne yansımasıyla pek çok eğitim uzaktan eğitime uyarlanmıştır. Fındık yetiştiriciliği eğitimi de online eğitim programlarına dahil olan eğitimlerden biridir. Uzaktan eğitim modelinde düzenlenen sertifika programlarında, teorik bilgiler aktarılır. Bilgisayara ve internet bağlantısına sahip olan herkes online eğitim programına katılabilir.

Online Fındık Yetiştiriciliği Kursu Faydalı Mıdır?

Online eğitim örgün eğitime göre ekstra bazı avantajlara sahiptir. Belirli zamanda belirli yerde eğitim alma zorunluluğu olmadığı gibi eğitim içeriklerine eğitim sürecinin sonunda da ulaşmak mümkündür. İçeriğin dijital ortamda olması çıktı, ulaşım gibi ek masrafları oradan kaldırır.

Fındık Yetiştiriciliği Kursu Kazanımları

Fındık yetiştiriciliği kursu ile kursiyerlerin maden sektöründe fındık üreticisi veya fındık yetiştiricisi unvanıyla tarım işletmelerine bağlı olarak çalışmaları mümkündür. Zaman zaman amacı çalışmak olmayıp kendi arazini verimli değerlendirmek ve kendisi için fındık üretimi yapmak isteyen kişiler de eğitim programına katılırlar. Eğitim sürecinde kursiyerlerin şu sorulara yanıt bulmaları sağlanır:

  • Fındık nasıl ekilir?
  • Fındık nasıl toplanır?
  • Fındık nasıl bir toprak ister?
  • Üretim yapılacak arazi seçiminde nelere dikkat etmek gerekir?
  • Fidan sulama zamanı nasıl belirlenir?
  • Bitki koruma tedbirleri nelerdir?
  • Budama zamanı ve tekniği nasıl belirlenir?
  • Gençleştirme budaması nasıl yapılır?
  • Kompost gübrelemesi nedir, kompost nasıl hazırlanır?
  • Fındık kalitesini olumsuz etkileyen unsurlar nelerdir?
  • Organik gübreleme hangi yöntemlerle yapılır?
  • Fındık yapraklarında hangi zararlı böcekler olur?
  • Fındık hastalıkları nelerdir?
  • Erken hasadın olumsuz sonuçları nelerdir?
  • Fındık yetiştiriciliğinde iş sağlığı ve güvenliği açısından dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Fındık Yetiştiricisi Olmak İçin Gerekenler

Fındık yetiştiriciliği tarımsal bir faaliyettir. Tarım işletmelerinde ilgili üniversite bölümlerinde okuyanlar veya fındık yetiştiriciliği sertifikası sahiplerine istihdamda öncelik tanınır. Dolayısıyla gelir elde etmek amacıyla fındık tarımı yapmak için eğitim almak önem taşır.

Fındık Yetiştiriciliği Sertifikası Nasıl Alınır?

Sertifika kurs bitirme belgesi niteliği taşıyan yasal bir evraktır. Sertifika sahibi olmak için fındık yetiştiriciliği sertifikası eğitim programını başarıyla tamamlamak gerekir. Sertifika sınavında, önceden belirlenmiş olan geçerli puanı alan kursiyerler sertifika almaya hak kazanmış olurlar. Sertifika sınavı geçerlilik puanı üniversite onaylı sertifika için 100 puan üzerinden en az 45 puan, MEB onaylı sertifika için ise 100 puan üzerinden en az 50 puan olarak belirlenmiştir. Bazı kurumların sertifika yerine katılım belgesi vermesi de mümkündür.

Fındık Yetiştiriciliği Kursu Belgesi Ne İşe Yarar?

Kurs programının sonunda alınan kurs bitirme belgesi, belge sahibinin mesleğin gereklerini yerine getirebileceğinin göstergesidir. Sertifika, bireyin meslek elemanı olarak çalışabileceğini gösterir. Tüm sektörlerde mesleki eğitim alan bireyler öncelikli olarak istihdam edilir. Fındık yetiştiriciliği sertifikası olanlar da tarım alanında faaliyet gösteren işletmelerde öncelikli olarak istihdam edilme fırsatına sahip olurlar.

Fındık Yetiştiriciliği Sertifikası Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Milli Eğitim Temel Kanunu, iş yerleri için sertifika kabul etme zorunluluğu getirmiştir. Sertifikanın yasal nitelik kazanıp geçerli olmasını sağlayan üzerinde Millî Eğitim Bakanlığının veya herhangi bir üniversitenin onayı bulunmasıdır. Üniversite veya MEB onaylı fındık yetiştiriciliği sertifikası devlet üzerinden sorgulanabilir.

Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.
İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Kurslar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.