Barista Kimdir?
Üçüncü nesil kahvecilerinin yaygınlaşmasıyla beraber herkesin aşina olduğu mesleklerden biri de baristacılıktır. Barista kelimesinin kökeni, İtalyanca barmen anlamına gelir. Dünya genelinde hatırı sayılır bir müşteri kitlesine sahip olan kahveciler, baristaların hünerli ellerinden çıkan kahvelerle belli bir kâra da sahip olarak ilerlerler. Kahvecilik sektörünün en ilgi çekici mesleklerinden biri olarak baristacılığa başlamak için ise işin mutfağına girmek ve bilgiler edinmek şarttır.
Barista Eğitimi Nedir?
Barista eğitimi, barista olmak isteyenlerin ön bilgiler eşliğinde sektöre adım atmalarına yönelik bir kurs programıdır. Barista adayları, kurs aracılığıyla öğrendikleri bilgileri ilgili yerlerde uygulamaya yansıtırlar. Kahvecilik sektöründe deneyim ile birlikte eğitim de bilgi sahibi olmanın yollarından biridir.
Barista eğitimi, kahve yapımı ve sunumu hakkında gerekli detayları aktarırken kahve işletmeciliğine dair bilinmesi gerekenleri de ele alır. Barista olmak isteyen kursiyerler, öncelikle kahveciliğin ve kahvenin teorik arka planı ile karşılaşırlar. Daha sonra ise pratikleşen kahve yapımına dair bilgiler edinirler. Ayrıca eğitimde kahve barının hijyen kurallarına uygun olarak nasıl temizlenmesi gerektiğine dair dersler de yer alır. Profesyonel barista olma yolunu açan barista kursu;
- bilindik ve yeni nesil uygulamalarla kahvenin nasıl işlendiğini,
- espresso bazlı kahve çeşitlerinin nasıl yapıldığını,
- arka planda kahve sunumlarının nasıl yetiştirildiğini öğretme amacı taşır.
Barista eğitiminin genel ders içerikleri ise şöyledir:
- Kahveciliğin Teorik Arka Planı
- Kahvenin Tarihçesi
- Kahve Dükkanında Kullanılan Ekipmanlar
- Baristanın Uyması Gereken Hijyen Kuralları
- Kahve Çeşitleri
- Kahve İşleme Metotları- Kahve Kavurma ve Demleme Teknikleri
- Kahve Makinelerinin Kullanımı
- Türk Kahvesinin Yapımı
- Espresso Uygulaması
- Cappuccino Uygulaması
- Latte Art Nasıl Yapılır?
- Temel Süt İşleme Teknikleri
- Kahve ile Menü Oluşturma
- Kahve Makinelerinin Temizliği
- Kahve Dükkanı İşletmeciliği
Barista eğitimi, yüz yüze verilebileceği gibi online eğitim yoluyla da kursiyere ulaşır. Ayrıca bazı barista eğitimleri MEB onaylı sertifika sunarken bazıları ise kurum veya üniversite onaylı sertifika vererek kursiyerin yetkinliğini belgeler. Bazı barista kursları ise uluslararası geçerliliğine sahip belgeler vererek kursiyerin yetkinliğini kanıtlar. Genel olarak barista eğitimi, meslek edindirme yanında hobi amacıyla da başvurulan kurs programları arasındadır.
Barista Eğitimine Kimler Katılmalı?
Baristacılık bilgisi ve becerisi edinmek isteyen herkes barista eğitimine katılabilir. Kendi kahve dükkanını açmak isteyen veya hâlihazırda kahve dükkanlarında çalışmak isteyenler, eğitim aracılığıyla mesleği tanıyabilirler. Ayrıca kahve dükkanında çalışmak dışında kendi kahvesinin yapımında rol oynamak isteyen kahve tutkunları da eğitime katılabilirler. Genel olarak aşağıdaki kişi ve meslek gruplarının eğitime katılması beklenir:
- Kahve Dükkanı Çalışanları
- Kahve Dükkanı Yöneticileri
- Kafe Çalışanları
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları Mezunları
- Aşçılık Mezunları
- Restoran Çalışanları
Kahve, yeme-içme sektörünün en öne çıkan unsurlarından biri olduğu için çoğu işletmede de bulunan bir üründür. Bundan dolayı yeme-içme hizmeti veren işletmelerde en az iki kişinin kahve yapımı konusunda eğitim alması veya işi öğrenmesi gerekir.
Barista Belgesi Nasıl Alınır?
Barista eğitiminin ardından verilen barista sertifikası, kurs bitirme belgesi olarak geçer. MEB veya kurumun düzenlediği sınavdan istenilen puanı alan kursiyerler, barista sertifikası almaya hak kazanırlar. MEB onaylı kurslarda MEB’in belirlediği içerik ve sınav soruları geçerliyken kurum onaylı sertifka programlarında ise kurumun ders içeriklerine uygun sınavlar geçerlidir.
Barista Sertifikası Ne İşe Yarar?
Kurs sertifikası, espresso bazlı ve normal kahve konusunda bilgi kazanıldığı gösterir. Barista adayı, kahve kültürünü tanıyarak kahve yapımına dair püf noktalara hakim olur. Tamamladığı eğitim ile beraber aldığı sertifika da işe alımda avantaj yakalaması adına önemlidir. Özellikle kahve dükkanları ve butik kafelerde barista olarak çalışmak için iş becerileri edinildiği sertifikayla göstermek öne çıkarıcı bir unsurdur.
Barista sertifikası, yalnızca kahve dükkanlarında çalışmak için işe yaramaz. Aşçılık veya gastronomi mezunları da kahve konusunda belli bir aşamaya gelerek kendilerini geliştirdiklerini kanıtlayabilirler. Mesleki gelişim açısından yeme-içme sektöründe çok yönlü beceriler edindiklerini de göstermiş olurlar.
Barista Ne İş Yapar?
Barista, kısaca kahveyi hazırlayan ve ikram eden kişidir. Arka planda ise barista, öğrendiği bilgiler ışığında kahve barının gerekli işlerini üstlenir. Barista, geliştirdiği iş becerilerini; eğitim veya iş başında öğrenmiş olabilir. Profesyonel kahve yapımından sorumlu olan barista, müşteri beklenti ve isteklerine göre de hareket eder. Kahve içeriğiyle ilgili özel içecekler hazırlar ve sunum aşamasına da önem gösterir. Özellikle hemen hemen çoğu kahve dükkanında olan latte art uygulamasını da ihmal etmez.
Kahve dükkanı çalışanları, kahve kavurmanın ve işlemenin detaylarına da vakıf olarak yapım aşamasına geçer. Kahve yapımı haricinde ise kahve barının genel düzeninden de sorumludur. İyi bir kahve için kahve yapılan ortamın hijyen kurallarına da dikkat eder ve kahve yapım ekipmanların temizliğiyle ilgilenir.
Yine dükkana gelen müşterilerin kahve siparişlerini hazırlayan kişi de genellikle baristalardır. Bazı kahve işletmelerinde ise kahveyi barista hazırlar; fakat müşteri ile iletişime geçmez. Genel olarak barista, işletmenin hedeflediği kahve türlerini baz alarak müşteri beklentisine uygun kahve içecekleri hazırlar. Hazırlama aşamasında sunuma da ayrı bir çaba harcar ve latte art yapımının farklı şekillerini uygular.
Barista Olmak İçin Gereken Şartlar
Barista olmak için muhakkak okunması gereken bir üniversite bölümü yoktur. Barista olmanın en geçerli yolu, alan bilgilerini geliştirmektir. Genellikle barista kursuna gitme veya kahve dükkanında deneyim kazanma yolu tercih edilir. Kursa gitmeyi tercih eden adayların, kahve dükkanının yoğun temposunun da farkında olmaları gerekir.
Türkiye’de de yaygınlaşan üçüncü nesil kahve dükkanlarında çalışmak için eğitim ile beraber çalışma temposuna da ayak uydurmak beklenir. Yine adaylardan en çok istenen niteliklerden biri de takım çalışmasına uyum sağlayabilmektir. Çünkü kahve dükkanında birden fazla barista çalışır ve baristaların kahve barında koordineli bir şekilde çalışmaları istenir. Ayrıca barista olarak çalışmak için müşteri ilişkileri konusunda da iletişime açık olmak gerekir. Bu nitelikler dışında ise kahve yapımına dair ilgi ve merak en önemli çalışma şartlarından biridir.