Ana SayfaBlogBilgisayarlı Muhasebe Nedir?

Bilgisayarlı Muhasebe Nedir?

Muhasebe, işletmelerin ve kuruluşların mali işler birimine bağlı olan ana bürolarından biridir.

Genel muhasebe en temel haliyle; işletmelerin kaynaklarını denetleyen, gelir ve gider takiplerini yapan, varlıklarını belgelendiren ve bu varlıkları sınıflandıran oldukça önemli bir departmandır. Bu yönüyle genel muhasebe tüm kuruluşlarda mali işlemleri sınıflandırmak, kaydetmek ve raporlandırmak için kullanılır.

Özellikle, neredeyse tüm işletmeler tarafından tercih edilen bilgisayarlı muhasebe ise işletmelerin mali kayıtlarının tutulması, finansal verilerin kaydedilmesi, saklanması ve analiz edilmesi için bilgisayarlardan ve muhasebe yazılımlarından faydalanmayı içeren sistemler bütünüdür.

Kısaca bilgisayarlı muhasebe, genel muhasebe süreçlerinin bilgisayar programları aracılığı ile hızlı, güvenli ve hatasız gerçekleştirilmesidir.

Bilgisayarlı Muhasebe Kursu Nedir?

Şirketlerin en çok çalışan istihdam ettikleri departmanların başında muhasebe gelir. Muhasebe birimlerinde; muhasebe elemanı, muhasebe yardımcısı, ön muhasebe uzman yardımcısı, ön muhasebe elemanı, muhasebe yetkilisi gibi birçok pozisyon mevcuttur. Meslek hayatlarına muhasebe ve finans alanında başlamak veya pozisyon/departman değişikliği yaparak bu birimlerde çalışmak isteyen kişilerin; Milli Eğitim Bakanlığı veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetki atanmış kurumlar tarafından yürütülen kurs programlarına dahil olmaları ve bilgisayarlı muhasebe eğitimi almaları gerekmektedir.

Kursiyerlerin kurs süreçlerini tamamlayarak yetkinlik belgelerini/sertifikalarını almaları meslektaşlarına göre daha donanımlı olmaları ve aranan elemanlara dönüşmeleri için oldukça önemlidir.

Bilgisayarlı Muhasebe Belgesi Ne İşe Yarar?

Bilgisayarlı muhasebe eğitiminde, temel bilgisayar ve genel muhasebe bilgisi en önemli gerekliliklerin başında gelmektedir. Bilgisayarlı muhasebe kurslarında bilinmesi zorunlu olan tüm ön muhasebe eğitimleri kurs kapsamında tamamlandıktan sonra muhasebenin bilgisayarla ilgili olan kısmına yani muhasebe programları kısmına geçilmektedir.

Bilgisayarlı muhasebe kurslarında genel muhasebe eğitimini tamamlayan kursiyerler bilgisayarlı bölümde alınan muhasebe eğitimi ile işletmeler tarafından ihtiyaç duyulan temel bilgiler ve genel muhasebe prensipleri doğrultusunda şekillendirilmiş kurs müfredatları ve uygulamalı eğitimler ile birlikte eğitimlerini noktalamış olurlar. Teorik bilgiler de kurs süreci boyunca pratiğe dökülerek kursiyerlere alan deneyimi kazandırılır. Bu sayede bilgisayarlı muhasebe kurusundan maksimum verim ile ayrılmış olursunuz.

bilgisayarlı muhasebe nedir

Bilgisayarlı Muhasebe Eğitimi Ders İçerikleri Nelerdir?

Bilgisayarlı muhasebe kursu çalışanların, işletmelerin ön muhasebe ve genel muhasebe departmanlarında yetkinlik sahibi olabilmesi için verilen bir eğitimdir. Bu eğitime üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyan işletme-iktisat öğrencileri veya bu bölümlerin mezunları ile muhasebe alanında uzmanlaşmak isteyen çalışanlar katılım gösterebilmektedir.

Günümüz şartlarında muhasebe ve finans departmanları için neredeyse zorunluluk haline gelmiş diyebileceğimiz bu yetkinlik, alan çalışanları için oldukça önemlidir. Şirketlerin muhasebe birimlerinde çalışmak isteyen kişiler, uzaktan eğitim (online eğitim) veya yüz yüze gerçekleşen bilgisayarlı muhasebe eğitimlerine katılarak MEB onaylı veya MEB tarafından yetki tanınınmış kurumlar aracılığı ile eğitim sonunda onaylı sertifika sahibi olabilirler.

Bilgisayarlı muhasebe kurslarında alacağınız muhasebe eğitimleri ile iş hayatınızda kolaylıkla cari hesap takibi, mali hareketlerin sınıflandırılması, belgelendirilmesi, dökümlerinin oluşturulması, kaydedilmesi ve derlenmesi gibi kritik işlemleri gerçekleştirebileceksiniz.

Bilgisayarlı muhasebede eğitim içerikleri;

  • Ön muhasebe
  • Zirve finansman ve ön muhasebe uygulamaları
  • Genel muhasebe entegrasyon işlemleri
  • Mali tablolar, defterler (gelir vergisi mükelleflerinin tutmak zorunda olduğu defterler, kurumlar vergisi mükelleflerinin tutmak zorunda olduğu defterler)
  • Ticari belgeler
  • Fatura
  • Sevk irsaliyesi
  • Gider pusulası
  • Pos makinası ile ilgili işlemler
  • Parkende satış fişi
  • Serbest meslek makbuzu
  • Tek düzen hesap planı
  • Amortisman
  • E-arşiv, e-fatura işlemleri ve uygulamaları
  • Genel muhasebe uygulamaları
  • Sosyal güvenlik kurumu-SGK (Sosyal güvenlik kavramı, sosyal güvenliğin temel fonksiyonları, Türkiye’de sosyal güvenliğin gelişimi, sosyal güvenlik kurumunda sigortalılık, e-sigorta uygulaması, 4/1-a iş yeri bildirgesi, 4/1-a sigortalının bildirimi, aylık ücret bordrosu, aylık prim ve hizmet belgesi)
  • Bağımsız çalışanlarda sigortalılık (4/1-B)
  • Kamu görevlilerinde sigortalılık (4/1-C)
  • Muhasebecilik mesleği
  • Serbest muhasebeci mali müşavir
  • Beyanname ve vergi beyannameleri alanlarında yetkinlik kazanmış olacaktır.

Bilgisayarlı Muhasebe Eğitimi Alanlar Nerelerde Çalışabilir?

Aldığınız bilgisayarlı muhasebe eğitimi ile büyük ya da küçük ölçekli tüm işletmelerin ortak ihtiyacı olan muhasebe departmanlarında bilir kişi olarak rahatlıkla alan gelişiminizi sağlayabilir ve çalışma hayatınızı sürdürebilirsiniz. Ayrıca kişisel ve mesleki gelişim noktasında kendinize sağladığınız bu kazanım ile kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALELER
En Popüler Bloglar
Bu eğitim hakkında ücretsiz bilgi almak için formu doldurun.Size dönüş sağlayalım.